Angle down Atgal

Smaližius iš koto išversiantys receptai

Šokoladas – vienas svarbiausių ingredientų desertų pasaulyje: juo gardinami tortai, pyragaičiai ar keksiukai, iš šokolado gaminami ledai, putėsiai ar nesuskaičiuojama galybė saldainių. Tiesa, į vieną dalyką gaminant bet kokį šokoladinį desertą atsižvelgti reikia: tai – jo kokybė.

Šokolado istorija prasideda dar senovės majų laikais. Tiesa, tuomet šokoladas buvo geriamas. Šokolado gėrimas buvo įvairiausių tradicinių ritualų, švenčių ar sandorių užbaigimo dalis. Nors šokolado užėmė svarbią vietą majų kultūroje, jis nebuvo skirtas tik turtingiems ir galingiems, bet lengvai prieinamas beveik visiems. Daugelyje majų namų ūkių šokoladu buvo mėgaujamasi bene per kiekvienus pietus. Majų gamintas šokoladas buvo tirštas, dažnai derinamas su čili pipirais, medumi.

Tuo tarpu senovės actekai šokoladu žavėjosi dar labiau. Jie tikėjo, kad kakavos pupeles jiems atnešė dievai. Jie, kaip ir majai, dažnai mėgavosi įvairiausiais iš šokolado pagamintais gėrimais, tačiau actekų kultūroje šokoladu mėgautis galėjo jau aukštesnės klasės atstovai, mat kakavos pupelės buvo laikomos vertingesnėmis už auksą. Bene garsiausias actekų šokolado mėgėjas buvo imperatorius Montezuma II, kuris tariamai kiekvieną dieną gėrė šokoladą dėl jo suteikiamos energijos bei šį skanėstą naudojo kaip afrodiziaką.

Šokoladinis pyragas

Reikės:

150 g juodojo šokolado;

80 g sviesto;

100 g cukraus;

2 vnt. kiaušinių;

1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;

50 g miltų;

20 g kakavos;

Druskos (pagal skonį).

Gaminimas:

Šokoladą kartu su sviestu ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Tą padarę, suberkite cukrų ir išmaišykite. Kiaušinius išplakite su žiupsneliu druskos ir vanilės ekstraktu. Į šį plakinį suverskite tirpintą šokoladą ir išmaišykite. Tuomet miltus sumaišykite su kakava, suberkite į plakinį ir vėl išmaišykite. Stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, suverskite tešlą, jos paviršių išlyginkite šaukštu ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. Kai iškeps, atvėsinkite, supjaustykite gabaliukais ir patiekite.

Šokoladiniai putėsiai

Reikės:

50 g juodojo šokolado;

150 g pieninio šokolado;

70 ml pieno;

2 vnt. kiaušinių;

1 arbat. šaukšt. cukraus;

120 ml riebios grietinėlės.

Gaminimas:

Sulaužykite šokoladą gabaliukais ir pakaitinkite karšto vandens vonelėje, kol šokoladas visiškai išsilydys. Tuomet supilkite pieną ir išmaišykite iki vientisos masės. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir juos išsukite su cukrumi. Trynius įmaišykite į pravėsusią šokolado masę, o baltymus suplakite iki standžių putų, atsargiai įmaišykite į šokolado masę šiek tiek vėliau.

Atskirame dubenyje gerai suplakite grietinėlę, sudėkite į šokolado masę ir išmaišykite. Sukrėskite putėsius į stiklines arba taures ir pastatykite bent kelioms valandos atvėsti. Šie putėsiai puikiai tiks su saldžiarūgštėmis uogomis: braškėmis, avietėmis, vyšniomis ar kitomis. Skanaus!

 

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite