Angle down Atgal

Restorano apžvalga: „​ ​Nüman”

Vis dažniau apie laikinąją sostinę ​ – Kauną ​ – išgirstu gerų žodžių. Gražėja ne tik gatvės, atsidaro ne tik naujos bendradarbystės erdvės, bet ir daugėja naujų ar atsinaujinančių gastronominių vietų, kurias verta aplankyti. Viena tokių vietų yra neseniai po atsinaujinimo duris pravėręs restoranas Kauno senamiestyje ​ –​ „​Nüman”.

Anksčiau veikęs tik degustacinių vakarienių principu, nuo šiol restoranas jau su ​ a la carte plačiai atveria duris antradieniais-šeštadieniais, nuo 16 valandos iki pat vidurnakčio! Apie restoraną rašoma, kad jame dominuoja ,,sezoninė skandinaviško DNR virtuvė, paįvairinta skoniais iš viso pasaulio”.

Restorano pavadinimas ​ „​ Nüman” – aliuzija į visai netoliese tekantį Nemuną, o ir pats restoranas yra įsikūręs to paties pavadinimo gatvėje. Girdėjus daug gerų žodžių bei žinant restorano nuopelnus (2017 metais laimėjo trečiąją vietą geriausių Lietuvos restoranų rinkimuose, tais pačiais metais pripažintas taip pat trečiosios vietos nugalėtoju geriausių Baltijos šalių restoranų rinkimuose), tikėtasi labiau įpareigojančios atmosferos, tačiau lengvas, šviesus ir jaukus skandinaviško stiliaus interjeras maloniai nudžiugino.

Naujajame ​ a la carte, kuris pagal sezoniškumą turėtų keistis gruodžio-sausio mėnesiais, randami tokie patiekalai kaip jautienos tartaras su lauro lapų sviestu, ​Pastrami su duona, krienais ir ridikėliais, kiaulės žandų spurgos su grybais, su petražolių šaknimis patiekiama elniena, giroje marinuota putpelė ar topinambų ledai. Renkantis patiekalus gelbsti profesionalus personalas, kuris pateikia informaciją ne tik apie ingredientus, tačiau ir geriau supažindina su patiekalų gamybos procesais.

Vakarienės pradžiai pasirenkame grybais, kiaušinio tryniu, česnaku ir šalaviju pagardintą moliūgų sultinį. Užsisakius sužinome, kad sultinysruošiamasvisąmoliūgątalpinantįorkaitę – tokiu būdu išgaunamas itin intensyvus sultinio skonis. Prieš akis patiekiamas dubenėlis su jo viduje esančiais sriubos ingredientais, kurie svečių akyse užpilami rudeniškai kvepiančiu sutiniu. Netikėta tai, kad sultinys turėjo saldumo skonį, kuris patiekalą intriguojančiai papildė.

Gardžiuojantis sriuba vaišinomės ir restorano kepama šviežia duona, patiekiama kartu su sutrintomis ramunėlėmis apibarstytu degintu naminiu sviestu. ​Neįtikėtinai švelnus duonos skonis ir lengvai sūrstelėjęs degintas sviestas ​– puikaus skonio kombinacija. Po sriubos ant stalo keliauja žydiškosios kilmės ​Pastrami
​ su juodąja duona, krienais, ridikėliais ir krapais. ​Pastrami ​ – sūdyta, šiek tiek parūkyta, labai plonai pjaustyta aukštos
kokybės jautiena. Mėsa verdama garuose, dažnai gardinama garstyčių padažu ar įvairiomis žolelėmis. ​Pastrami
​ patiekiama sumuštinio pavidalu – atsvarą spalvai suteikiančioje baltoje lėkštelėje patiekiama vietoje kepama juodosduonosriekelė,apklotaaukščiauminėtajautiena bei puošta gaiviais ridikėliais ir krapais. Tiek duona, tiek mėsašvelnioskonsistencijos,mėsa tarsi tirpstanti burnoje.

Kol skanaujame patiekalus, suspecialiustovupriemūsųprieinapadavėjas–užsisakėmeV60 kavos, kuri ruošiama čia pat, prie mūsų akių. Kava ruošiama iš Papua Naujojoje Gvinėjoje išaugintų kavos pupelių. Vandeniu užpilama malta kava per kūgio formos piltuvėlį ir ploną filtrą filtruojama į ąsotėlį iš kurio kava keliauja mums į puodelius. Padavėjas tikina, kad kavos filtravimas šiuo įrankiu ir metodu užtikrina grynesnį ir švaresnį kavos skonį. Išties, kava švelnaus skonio, mano taip nemėgstamas kartumas vos juntamas.

Sekantis patiekalas – kartu su grybais patiekiamos kiaulės žandų spurgos. Nors asmeniškai pavadinimas nesuskambėjo labai gardžiai, tačiau masino išmėginti. Patiekiamos kelios iš pažiūros įprastos spurgos, tačiau kartu su patiekalu nuvilnija ir gardus grybų padažokvapas. Spurgos patiekiamos jas valgyti rankomis. Iš išorės traški spurga viduje užpildyta minkštos konsistencijos neriebia mėsa. Patiekalas gardus, tačiau spurgos buvo kiek per aštrios.

Pagrindiniam patiekalui pasirinkome putpelę, patiekiamą kartu su grikiais, pastarnokais, kopūstais, gira. Šį patiekalą nusprendėme ragauti dėl putpelės bei giros kombinacijos. Užsisakius puikiai patariantis padavėjas pasakoja apie tai, jog gira gaminama iš vietoje kepamos duonos kraštelių, o jau išgautoje giroje kepama ir pati putpelė. Štai prieš mus patiekiama estetiškai kopūstais ir pastarnokais žaliuojanti lėkštė, ant kurių patiektas ir pats dailiai blizgantis paukštis. Nors putpelės mėsa pati iš savęs yra gan kieta, tačiau ši puikiai išlaikyta sūryme – mėsa švelnaus skonio, lengvai atsiskirianti nuo kaulo, kopūstai traškūs, o po mėsa patiekiami grikiai itin gardūs. Vakaro pabaigai – nealkoholinio lengvai salstelėjusio skoni​ o Duche de Longueville s​idro taurė ir topinambų ledai. Ledai puošti topinambų traškučiu, patiekiami kartu su obuolių tyre ir riešutais. Ledai rieboki, tarsi gaivus grietinėlės kremas–kartusurūgščiaisobuoliaispuiku atsvara lengvam ledų saldumui. Traškutis kartu su kremu tiesiog tirpsta burnoje.

„​Nüman” restoranas – puikiai įvertintas tiek mūsų šalyje, tiek už jos ribų, kviečia į įsimintiną pojūčių kelionę. Nuo degustacinės ​fine dining krypties restoranas perėjo į komfortiškesnę, sezoniškumu paremtą ​a la carte​ versiją.

Skaičiai​: ​Moliūgų sultinys ​ €​ 6 + ​Pastrami ​ €​12 + Kiaulės žandų spurgos ​ €​ 6 + Putpelė ​ €​18+ Topinambų ledai ​ €​ 5 + Kava V60 dviems ​ €​ 6 + D​ vi taurės Duche de Longueville sid​ ro ​ €​ 8 = €​61.

Interjeras​: Neperkrautas nereikalingomis detalėmis ​ –skandinaviškailengvasirgaivus.Gyvi spygliuočiai ir pastelinės spalvos ramina, suteikia jaukumo pojūtį. Vertinu 5/5.

Aptarnavimas: ​Draugiškas ir neįpareigojantis, tačiau profesionalus.Girdėjomeistorijasapie maisto gamybos procesus, aptarnautos buvome laiku ir vietoje, juntamas visapusiškas dėmesys svečiui. 5/5.

Maistas​: Estetiškas patiekimas ir patiekalų išpildymas. Rudeniukvepiantismoliūgųsultinys, neįtikėtinai gardi naminė duona ir burnoje tirpstantis ​Pastrami ​ – tai, kas išlieka mano atsiminimuose iki sekančio karto ​– 5/5. Bendras įvertinimas: 5/5. Adresas: Nemuno g. 43, Kaunas Tel. nr.: +370 611 54439


Agnė Lukočevičiūtė @Meniu.lt

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite