Angle down Atgal

Patiekalų gamyba namuose – pomėgis iš kurio galima užsidirbti

Kiekvienas iš mūsų žinome, bent keletą namuose gaminančių mėgėjų-profesionalų, parduodančių savo tobulai paruoštą firminį pyragą, keptos duonos tortą, ar ruošiantį užkanžių rinkinius šventėms. Namuose ruošiamus gaminius vertiname dėl nepaprasto, „naminio“ skonio, šviežumo, šilumos, su kuria tortas, ar kitas gaminys yra ruošiami. Be to, vertiname asmeninį kontaktą, su produktą gaminusiu žmogumi, neabejojame produkcijos kokybe.

Įprstai gamintojai, ruošiantys maistą savo virtuvėje, vadovaujasi individualiomis, savo sukurtomis namų taisyklėmis. 2019 m. pabaigoje, po kryptingo „Versli Lietuva“ darbo, Valstybinė Maisto ir Veterinarijos Tarnyba suformavo bendrus kriterijus, kurių privalo laikytis kiekvienas namuose gaminantis ir savo produkciją parduodantis asmuo. Taigi, atsirado galimybė legalizuoti gamybos namuose veiklą.

„Tikėjomės tikro protrūkio, tikros griūties visų norinčių, pagaliau oficialiai pradėti gamybą ir prekybą namuose ruoštais gaminiais“ – dalinosi, gastromonijos konsultacinės agentūros „Kitchen Rules“ įkūrėjos Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė. Dėja, prabėgus beveik 3 mėnesiams, turime vos keliasdešimtį tai atlikusių. „Valstybinės maisto ir veterinarijos tranybos duomenimis, per minėtą laikotarpį gaminių pardavimui ruošos veiklą namie užregistravo 50 subjektų“ – patikslina Jurgita Savickaitė, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos viešųjų ryšių skyriaus vedėja.

Tai paskatino imtis švietėjiškos veiklos - organizuoti mokymus, sudedant daugiau nei 20 metų sukauptą patirtį į 2.5 valandos trukmės, labai sistemizuotus mokymus. „Išskyrėme visus svarbius etapus, nuo aiškaus, unikalaus produkto sukūrimo, jo asortimento suformavimo iki teisingos darbo vietos paruošimo, prekinio ženklo sukūrimo, ir svarbiausia viso projekto biudžeto paruošimo” – tikslino gastronomijos rinkodaros konsultantė Ieva Vaičiūnaitė.

Kovo mėnesį pradėta mokymų serija iš fizinių susitikimų persikėlė į online formatą, suteikiantį dar didesnes galimybes, pasiekti gyvenančius net ir atokiausiuose Lietuvos miesteliuose. „Džiugu, kad po pirmųjų mokymų, įkvėpėme ir padrąsinome ne vieną mokinį. Vieni pradeda veiklą naujai, kiti, pagaliau, ryžtasi išeiti su jau esama veikla į dienos šviesą. Šį laiką privalu išnaudoti pasiruošimui, nes informacijos bei reikalavimų yra daug. Jūs privalote žinoti svarbiausias taisykles. Tačiau, tai nereiškia, kad jūsų namų virtuvėje reikės daug pokyčių ir investicijų.“ – dalinosi gastronomijos konsultantė, technologė Jurgita Viltrakienė.

Atsižvelgiant į dalyvių poreikį, mokymų dalis transformavosi ir į elektroninio raštingumo paskaitą. Pirmasis žingsnis, apsisprendus, ką norite gaminti ir už kokią kainą jūsų klientui parduoti, yra suformuoti viso projekto biudžetą. Turite numatyti ir įsivertinti būtinąsias išlaidas bei galimas pajamas. Tam reikia turėti bent pradinius excel programos naudojimo įgūdžius. Tad itin svarbu apskaičiuoti gaminių savikainas bei suprasti, kokios galimos pajamos papildys jūsų šeimos biudžetą.

„Vertinant esamą situaciją, gamyba namuose įgavo visai kitokią prasmę ir galimybes. Tai gali tapti nauju pajamų šaltiniu, pildančiu ištuštėjusį šeimos biudžetą. Gali būti ir gelbėjimosi ratas, uždarytiems esamiems maitinimo verslams, kurie neturės galimybės prisikelti po karantininio laikotarpio. Nes juk ir patirtis, ir žinios – išlieko, nepriklausomai nuo finansinių restorano, ar kepyklėlės rodiklių. O kūrybingiems žmonėms gamyba namuose gali tapti ir edukacine veikla, apjungiant maisto gamybą kartu su edukaciniu pagaminamų produktų, jų pusfabrikačių panaudojimu“ – sąmprotauja rinkodaros specialistė Ieva Vaičiūnaitė.

„Visgi gamyba namuose turi gaminių asortimento bei kiekių ribojimų. Suprantama, kad ir mūsų namų virtuvė mus riboja savo plote bei čia taip pat turi tilpti ir šeimos gyvenimas. Norint palaikyti balansą bei paversti produktų gamybą namuose pelninga veikla - planuoti darbus būtina. Džiugu, kad šiandien jau turite galimybę rinktis ir sėkmingai užsiimti mėgstama veikla“ – finalizuoja „Kitchen Rules“ konsultantė Jurgita Viltrakienė.

Autorius: Kitchen Rules

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite