Angle down Atgal

Malkų rūšys ir jų kainos

Malkos yra medienos gabalai, dažniausiai rąstai, nors gali būti susmulkintos pjuvenos, nedideli medienos gabalai. Šie medienos gabalai naudojami kaip kuras atliekoms, taip pat  krosnims ar panašiems įtaisams šilumai (rečiau apšviesti) gauti. Mažos medienos dalys (pjuvenos), naudojamos deginti, paprastai nelaikomos malkomis. 

Malkos paprastai iškertamos šaltuoju metų laiku, nes žiemą mediena būna sausesnė, be to, lipnus dirvožemis lengviau patenka į mišką, o medieną lengviau pašalinti, kai dirva įšalusi. Nupjauti medžiai kirtimo vietoje supjaustomi į gabenamo ilgio rąstus, o tada gabenami į rąstų gamybos vietą arba tiesiai į vartotojų namus, kur patys rąstus pjauna ir padalija į norimo dydžio malkas.

Malkų rūšys ir malkų kainos:

  • Tradicine malka yra laikoma ta, kuri pagaminta iš  beržo. Daugelis žmonių mano, kad beržo mediena yra geriausias pasirinkimas pirtims, krosnims ir net židiniams, tai galima teigti, jog beržinė malka tinka viskam, o ją pasirinkę nesuklysime. Sausą beržo medieną lengva užgesinti, ji ilgai dega, ugnis yra graži, vienoda ir beveik nėra kibirkšties. Jie skleidžia daug šilumos ir turi galimybę dezinfekuoti orą, o oras užpildomas maloniais lengvais aromatais. Dėl šių savybių beržo mediena yra labai vertinga. Tradicinių beržo malkų kaina yra 118 eurų. Tai yra aukščiausios kokybės malkos tiesiai iš gamyklos. Malkų ilgis 25 cm tinkančios kieto kuro katilams, židiniams bei griliams. Dėdami malkas į paletes mes galime sudėti 20% didesnį kiekį, palyginus su malkomis maišuose ar priekabose, išnaudodami erdvės tarpus tarp malkų. Ta pati kaina, tačiau 20% daugiau kokybiškų malkų. 

  • Uosinės malkos. Uosinės malkos taip pat yra itin kokybiškos ir patvarios, o jas pasirinkę neliksite nusivylę, nes jas galima naudoti ir kurui ir maistui ruošti. Šašlykams kepti ant laužo reikia sausų malkų. Kadangi mėsą kepame ne ant malkų liepsnos, o ant žarijų – rusenančios medžio anglies – reikia malkų, iš kurių greitai susidarytų pakankamas jų kiekis. Daugelis žinome, kad daugiausia žarijų susidaro deginant ąžuolą, uosį, beržą, bet šios malkos dega kur kas ilgiau už minkštuosius lapuočius. Uosinės malkos kainuoja 108 eurus.

  • Ąžuolas yra patvarus ir tankus, todėl ąžuolinės malkos ilgai dega ir yra karštos. Jų aromatas yra labai malonus ir vešlus, tačiau ne kiekvienas medis yra tinkamas malkoms. Jauni ąžuolai nebus patenkinti aukšta temperatūra, o seni ąžuolai apsunkins orą, ir ne visi, einantys į pirtį, galės jį pakęsti. Tačiau ąžuolas yra ilgaamžis, lėtai augantis medis, ir šiandien jo mediena retai naudojama kaip kuras. Ąžuolinės malkos kainuoja 105 eurus.

Visos malkos yra geros, jei jomis tinkamai pasirūpinta, dėl to rinkitės malkas atsakingai, kad jos nepridarytų papildomų rūpesčių.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite