Angle down Atgal

Kodėl matjes silkė tapo tokiu populiariu delikatesu?

Taigi čia yra absoliučiai viskas, ką reikia žinoti apie maatjes silkę! Kas tai yra, kaip geriausia valgyti ir su kuo ją patiekti… Skanaus!

Ar kada nors girdėjote apie šį europietišką delikatesą - maatjes? Ji taip pat vadinama olandų naujosiomis silkėmis, Hollandse nieuwe (Olandijos jaunoji silkė), Hollandse maatjes arba matjes silke. Na, tai labai populiarus skanėstas Nyderlanduose ir Belgijoje maždaug gegužės ir birželio mėnesiais!

Žinoma, matjes silkę galite nusipirkti daug anksčiau ir net pasibaigus vasarai. Tereikia susirasti patikimą žuvies prekyba užsiimančią įmonę. Lietuvoje rekomenduojame matjes silkę užsisakinėti iš Fishwish.eu.

Matjes silkė arba olandų naujoji silkė

Viskas, ką norite žinoti apie matjes silkes! Štai olandų naujosios silkės istorija.

Žvejai silkių jauniklius gaudo visą gegužę ir birželį, priklausomai nuo oro sąlygų.

Taip elgentis žvejams žuvys gali suvalgyti daugiau prieš tampant sugautomis žvejų. Tai suteikia joms daugiau laiko tapti riebesnioms ir isotesnėms bei, žinoma, skanesnėms.

Labai svarbu: žvejai turi sugauti silkes prieš nerštą, kuris prasideda liepos mėnesį. „Maatje“ kilęs iš žodžio „maagd“ (olandų kalba „mergelė“).

Maatjes yra jauna silkė!

Sugavus silkės jauniklį šis yra išvalomas: pašalinamas jo žarnynas, išskyrus kasą.

Silkės brandinimo druskoje medinėse statinėse metu būtent ši kasa išskiria reikalingus fermentus, kad padėtų jai pūti (kitaip to pasakyti neįmanoma), bet taip pat suteikia silkei ypatingai stiprų skonį.

Konservavimas

Matjes silkės tradicija prasidėjo kažkur XIV amžiuje Olandijoje. Tada žmonės silkę konservavo su daug druskos, nes nebuvo kito būdo jos išlaikyti ilgesnį laiką nesugedusios.

Šiais laikais žvejai iš karto užšaldo ką tik sugautą silkę maždaug 24 valandoms dėl Europos sveikatos sumetimų ir maisto saugos taisyklių bei reglamentų.

Ir kodėl gi taip yra?

Sušalimas

Gerai užšaldžius šviežią žuvį, ji ne tik greitai nesugenda, bet ir užmuša visus parazitus, kurie vis dar gali būti žuvyje. Po to gamyklos darbuotojai išvalo atšildytą jauną silkę ir sudeda į medines statines su druska, kad nesugestų ir išsaugotų savo unikalų skonį.

Arba kitaip: puvimas

Birželio mėnesį, pavyzdžiui, Olandijoje oficialiai galėsite valgyti pirmąją olandišką naują silkę, kuri buvo marinuota ir konservuota 2–4 ​​savaites. Olandijos žuvų prekiautojai perka jas tiesiai iš gamyklų statinėse ir vietoje išvalo unikalaus skonio matjes silkę. Pirmiausia žuvies išdarinėtojai pašalina silkės galvą, o paskui kasą ir stuburą iki pat uodegos.

Taigi iš esmės tokiu būdu gaunate 2 riebias olandiškas naujas silkės filė puseles, kurios vis dar sujungtos uodega. Aš mėgstu matjes silkę tradiciniu būdu: tiesiog pabarsčius trupučiu pjaustyto svogūno, kad numalšintų sūrų ir aštrų žuvies skonį.

O geriausias būdas visą šį skonį nuplauti – šaltu ir skaniu alumi iš vietinės alaus daryklos! Pažadame, apsilaižysite pirštelius.

Jei negyvenate Olandijoje ir net neketinante ten greitu metu apsilankyti, nesijaudinkite ir neliūdėkite. Lietuvoje puikios matjes silkės galite užsisakyti, pavyzdžiui, iš Fishwish.eu elektroninės parduotuvės. Prašom - nedėkokite. 

Kaip valgyti olandišką silkę

Matjes silkė gali būti valgoma su peiliu ir šakute, nes šis būdas yra patogiausias.

Ar norite valgyti tradiciškiausiu būdu? Paimkite silkę už uodegos, pakelkite virš galvos ir tiesiog kąskite. Tiesiog puiki olandiška tradicija!

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite