Baltoji mišrainė – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas joks lietuvių šventinis stalas. Nors dažniausiai gaminame pagal klasikinį baltosios mišrainės receptą, galima laisvai eksperimentuoti: papildyti įmantresniais ingredientais, tradicinį majonezą keisti kitais padažais ar ruošti sveikesnes šio patiekalo versijas.
Pasigaminkite įmantresnių padažų
Majonezo visada galite lengvai pasigaminti namuose, o tokiu majonezu pagardinta mišrainė įgaus dar subtilesnio skonio. Majonezas susideda vos iš kelių ingredientų: aliejaus ir kiaušinio trynio, šiek tiek acto ar citrinos. Gamindami kai kurie žmonės mėgsta jį pagardinti garstyčiomis arba mėgstamomis šviežiomis žolelėmis. Alyvuogių aliejus turi savitą skonį, todėl majonezas paprastai yra gaminamas iš neutralaus skonio aliejaus, pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų.
Jeigu ruošiant baltąją mišrainę norisi lengvesnio skonio – majonezą sumaišyti galima ir su graikišku jogurtu. Arba jo nenaudoti iš viso – baltąją mišrainę gardinkite graikišku jogurtu, sumaišytu su citrinos sultimis, šviežiais krapais, česnakų milteliais, druska, pipirais.
Veganiška baltoji mišrainė
Reikės:
- 250 g bulvių;
- 100 g morkų;
- 125 g žaliųjų žirnelių;
- 100 g raugintų agurkų;
- 100 g šviežių agurkų;
- veganiško majonezo;
- šaukštelio garstyčių;
- druskos;
- juodųjų pipirų;
- poro;
- šviežių krapų;
kelių šaukštų citrinos sulčių.
Nuplaukite neluptas morkas, bulves ir jas išvirkite. Kai atvės, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Taip pat susmulkinkite ir agurkus, porą. Visus ingredientus suberkite į vidutinio dydžio dubenį, užberkite druskos, juodųjų pipirų bei smulkiai supjaustytų krapų. Atskirame indelyje gerai išmaišykite veganišką majonezą, garstyčias, citrinos sultis ir dėkite ant salotų.
Baltoji mišrainė su kaparėliais
Reikės:
- 250 g bulvių;
- 100 g morkų;
- 125 g žaliųjų žirnelių;
- 100 g raugintų agurkų;
- 2 kiaušinių;
- majonezo;
- druskos;
- juodųjų pipirų;
- nedidelio svogūno;
- kelių šaukštų kaparėlių;
- šviežių krapų;
- šviežių petražolių.
Nuplaukite neluptas morkas, bulves ir jas išvirkite. Atskirame puode kietai išvirkite kiaušinius – užteks 7–10 min. Atvėsusias morkas, bulves bei kiaušinius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, taip pat ir agurkus. Itin smulkiai supjaustykite nedidelį svogūną. Visus ingredientus suberkite į vidutinio dydžio dubenį, užberkite druskos, juodųjų pipirų bei smulkiai supjaustytų krapų ir petražolių. Dėkite bent du didelius šaukštus majonezo ir viską gerai išmaišykite.
Baltoji mišrainė su ridikėliais ir graikiško jogurto padažu
Reikės:
- 3 didelių išvirtų ir kubeliais supjaustytų bulvių;
- 2 vidutinių virtų ir kubeliais supjaustytų morkų;
- 3 virtų ir supjaustytų kiaušinių;
- kelių supjaustytų marinuotų agurkų;
- 3/4 stiklinės atšildytų žirnelių;
- 2 nedidelių susmulkintų salierų stiebelių;
- 6 vidutinio dydžio susmulkintų ridikėlių;
- puodelio supjaustytos mėsos (kumpio, keptos vištienos – pagal skonį).
Padažui:
- 1/4 puodelio avokadų aliejaus;
- 3 šaukštų graikiško jogurto;
- šaukšto obuolių acto arba citrinos sulčių;
- kelių šaukštų virtų baltųjų pupelių;
- 1 valgomojo šaukšto garstyčių;
- 1/2 šaukštelio jūros druskos;
- 1/2 šaukštelio svogūno miltelių.
Visus salotoms skirtus susmulkintus ingredientus sumaišykite dubenyje. Visus padažui skirtus produktus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir užpilkite ant mišrainei skirtų ingredientų. Išmaišykite.
Skanaus!
Pranešimas spaudai