Angle down Atgal

Grybai gali perpus sumažinti vėžio riziką, sako mokslininkai

Keliausite į parduotuvę apsipirkti? Nepamirškite į pirkinių krepšelį įsidėti grybų. Pensilvanijos universiteto Vėžio instituto atliktas tyrimas atskleidė, jog įvairių rūšių grybai yra siejami su mažesne vėžio rizika.

Vos 18 gramų grybų per dieną – arba maždaug vienas vidutinio dydžio pievagrybis – gali sumažinti riziką susirgti vėžiu net 45 procentais. Mokslininkai išanalizavo 17 nuo 1966 iki 2020 metų atliktų vėžio tyrimų ir nustatė sąsają tarp grybų vartojimo ir vėžio, ypatingai krūties, išsivystymo.

Jie nustatė, kad grybai iš tiesų gali padėti apsisaugoti nuo vėžio – greičiausiai dėl juose esančių vitaminų, maistinių medžiagų ir antioksidantų. Be to, grybai jau anksčiau buvo siejami su prostatos ir gimdos kaklelio vėžio rizikos sumažinimu, o taip pat manoma, kad jų vartojimas gerina smegenų veiklą.

„Grybai yra pagrindinis maistinis amino rūgšties ergotioneino šaltinis. Tai yra unikalus ir stiprus antioksidantas bei ląstelių „gynėjas“, – sako tyrimo autorius Djibrilas M. Ba. – Antioksidantai organizme padeda apsisaugoti nuo oksidacinio streso bei sumažina vėžio riziką.“

Gera žinia ta, kad jums nereikia pirkti pačių brangiausių grybų. Nors šitake grybai ir gluosninės kreivabudės turi daugiau ergotioneino negu pievagrybiai, mokslininkai nustatė, kad nėra esminio skirtumo, kokius grybus vartojo tiriamieji – jų rizika susirgti vėžiu vis tiek buvo mažesnė.

„Šie duomenys yra svarbus įrodymas, jog grybai turi priešvėžinių savybių, – sako tyrimo bendraautorius Johnas Richie. – Būtina atlikti dar daugiau tyrimų, kad geriau nustatytume apsaugos mechanizmus ir specifines vėžio formas, nuo kurių jie saugo.“

Įtraukite į savo mitybą daugiau grybų – tikriausiai nepasigailėsite.

Parengta pagal Metro.co.uk

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite