Angle down Atgal

Gal­vos skaus­mo prie­žas­tis – ir mais­tas

Va­ka­rienė iš grei­to­jo mais­to ar kinų res­to­ra­no ga­li baig­tis gal­vos skaus­mu ir py­ki­ni­mu – to­kiais simp­to­mais daž­nai skund­žia­si žmonės, ku­rie yra jautrūs mo­no­nat­rio glu­ta­ma­tui, dar ki­taip ži­no­mam kaip E621. Vais­ti­ninkė Jo­vi­ta Juods­nu­kytė sa­ko, kad į vais­tinę už­su­kan­tys klien­tai, ku­riuos kan­ki­na gal­vos skaus­mas, daž­nai ne­su­simąs­to, kad taip yra dėl su­val­gy­to mais­to.

Diskusijos apie mononatrio glutamatą netyla jau daug metų, mokslininkai neturi vieningos nuomonės apie galimą jo poveikį sveikatai. Vis dėlto yra žmonių, kurie yra jautresni mononatrio glutamato poveikiui. Pasak vaistininkės, jie dėl šios medžiagos gali jausti galvos skausmą, pykinimą ar galūnių tirpimą.

Kai kurie mokslininkai tvirtina, kad mononatrio gliutamatas gali paskatinti priklausomybės nuo greitojo maisto atsiradimą, būtent dėl to greitasis maistas atrodo skanesnis, suvalgius jo, norisi skanauti vėl.

Mononatrio glutamato poveikį sveikatai mokslininkai pastebėjo XX a. 7 deš. Tuo metu jo sukelti simptomai vadinti kinų restorano sindromu. Taip yra dėl to, kad kinų virtuvėje naudojami įvairūs padažai, prieskoniai, kurie jautriems žmonėms gali sukelti galvos skausmą ar pykinimą, tačiau šiandien jie siejami ne tik su kinų restorano maistu.

Farmacininkė sako, kad, klientams skundžiantis neatslūgstančiu galvos skausmu, visuomet pasiteiraujama apie jo valgymo įpročius. „Jeigu klientai prasitaria, kad valgo daug greitojo maisto, pusfabrikačių, patiekalus gausiai gardina padažais ar prieskonių mišiniais, dažnai įtariame, kad galvos skausmą gali sukelti būtent šis skonio stipriklis, nes jo kiekis turėtų būti ribojamas“, – sako vaistininkė.

Jeigu, suvalgius maisto, kurio sudėtyje, įtariate, gali būti daugiau, nei rekomenduojama, mononatrio glutamato, ima skaudėti galvą, vaistininkė rekomenduoja pirmiausia vartoti skausmą malšinančius priešuždegiminius vaistus, taip pat skirti daugiau dėmesio savo mitybai ir nepiktnaudžiauti greituoju maistu, privengti padažų.

Parengta pagal pranešimą spaudai

 

comment Skaitytojų komentarai (1)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite