Angle down Atgal

Čes­na­kas – ir ma­ri­nuo­tas, ir kep­tas

Čes­na­kas – ne tik pui­kus pa­gal­bi­nin­kas, stip­ri­nant imu­ni­te­tą. Nau­jo­ves mėgs­tan­tys žmo­nės čes­na­kus rau­gi­na, ma­ri­nuo­ja, ke­pa ar ver­da alie­ju­je.
 

Česnakiniai ledukai

Išlukštentas česnako galvutes šaldytuve galima laikyti apie 2–3 savaites. Kitas būdas šio prieskonio visuomet turėti po ranka – jo užsišaldyti.

Į virtuvinį kombainą sudėkite česnako skilteles ir užpilkite nedideliu kiekiu vandens. Viską susmulkinkite, supilstykite į ledo kubelių formeles ir užšaldykite. Taip česnakas šaldiklyje gali stovėti iki šešių mėnesių, o kubelius galite naudoti sriuboms ar troškiniams.

Slaptas ingredientas

Česnaką suvyniojus į foliją ir iškepus orkaitėje, jis taps minkštas ir iš jo galima gauti tirštą masę, kurią vėliau itin patogu naudoti, gaminant įvairius padažus ar užtepėles.

Marinuotas česnakas bus puikus sąjungininkas, ruošiant salotas, gardinant mėsą ar žuvį. Marinuotas jis praranda aitrumą ir aštrumą, tad gali būti valgomas net kaip užkandis.

Yra begalė įvairių būdų, kaip marinuoti česnakus. Norint išgauti skirtingus skonius, naudojami įvairiausi marinavimo būdai ir ingredientai – nuo medaus, cukraus, gvazdikėlių iki aitriųjų pipirų ar burokėlių.

Marinuoti česnakai su burokėliais

Reikės: 10 česnako galvučių, 5 burokėlių, 50 ml acto, 1 v. š. cukraus, šiek tiek druskos, krapų, petražolių.

Burokėlius nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Česnako skilteles nulupkite, sudėkite į verdantį vandenį ir virkite apie 2–3 minutes. Tuomet išgriebkite ir perliekite šaltu vandeniu.

Pasiruoškite marinatą. Dideliame puode užvirkite maždaug 500 ml vandens, sudėkite cukrų, druską, supilkite actą, viską užvirinkite ir pavirkite apie 3 minutes.

Virtus česnakus sudėkite į stiklainius, sluoksniuodami su burokėlių skiltelėmis. Pabarstykite žalumynais pagal skonį. Užpilkite karštu marinatu ir užsuktus stiklainius laikykite apverstus, kol atvės.

Marinuotus česnakus laikykite šaldytuve arba vėsiame rūsyje. Kadangi marinate jie praras aitrumą, jais drąsiai galite gardinti salotas, naudoti kaip garnyrą prie žuvies ar paukštienos patiekalų ar tiesiog valgyti kaip užkandį.

Orkaitėje kepti česnakai

Reikės: 2 česnako galvučių, alyvuogių aliejaus, 2 v. š. sviesto, šiek tiek druskos ir pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, rozmarinų, kmynų.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Česnako galvutes išilgai perpjaukite pusiau ir kiekvieną pusę padėkite ant folijos lakšto, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir uždėkite sviesto gabalėlį.

Česnaką gerai suvyniokite į foliją ir kepkite maždaug 30 minučių. Išėmus iš orkaitės, česnakas turėtų būti itin minkštas ir auksinės spalvos. Jeigu norite, kad jis šiek tiek apskrustų, likus 10 minučių iki kepimo pabaigos nuvyniokite foliją nuo česnako viršaus.

Taip iškeptas česnakas bus itin minkštas, tad išspauskite jį į indelį ar stiklainį bei išmaišykite iki vientisos masės. Ją galima naudoti įvairiais būdais. Pavyzdžiui, užtepkite ant rytinio duonos skrebučio, o ant viršaus dėkite lašišą. Taip pat galite naudoti kaip pagardą prie įvairių sūrių.

Vienas populiariausių ir skaniausių receptų – česnakinis sviestas. Keptų česnakų masę sumaišykite su kambario temperatūros sviestu ir naudokite sumuštiniams ar kitiems patiekalams.

Pranešimas spaudai

 

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite