Angle down Atgal

Žuvų taukai – alyva mūsų svarbiausiam varikliui

Kas antras Europos gyventojas miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų, o tai yra daugiau mirčių nei nuo visų vėžio formų kartu sudėjus. Medikai sako, kad tokią „juodą“ statistiką būtų galima pažaboti, jei žmonės daugiau dėmesio kreiptų į šių ligų profilaktiką.

„Svarbu laiku atkreipti dėmesį į savo arterinį kraujo spaudimą. Turintys padidėjusį kraujo spaudimą dešimt kartų dažniau susiduria su insultu, šešis kartus dažniau – su miokardo infarktu. Būtina stebėti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Tai tikrai nesunku. Jeigu mes nuolat stebėsime pagrindinius savo organizmo parametrus, išvengsime širdies ir kraujagyslių ligų. Deja, statistika yra bloga – 56 proc. mirčių dėl širdies ir kraujagyslių ligų“, – labiau rūpintis sveikata ragina kardiologas Pranas Šerpytis.

Norint išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, specialistai pataria vengti žalingų įpročių, didinti fizinį aktyvumą, stebėti gliukozės kiekį kraujyje ir subalansuoti mitybą. Pastaraisiais metais itin daug dėmesio skiriama mitybai ir kartu su ja gaunamais vertingais elementais. Sveikatos specialistai ypač pabrėžia riebios žuvies ir jūros gėrybių naudą.

„Būtent jūros gėrybėse ir yra esmė. Žuvų yra įvairių: liesų – baltymų šaltinis – ir riebių – polinesočiųjų, ypač Omega-3, riebalų rūgščių šaltinis. Omega-3 yra labai reikšmingos ir svarbios kalbant apie širdies ir kraujagyslių sistemos ligas“, – sako prof. dr. Rimantas Stukas, VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius.

Medikai vieningai tvirtina, kad atsižvelgus į lietuvių mitybos įpročius, kone kiekvienam reikėtų papildomai vartoti tam tikrų elementų, kad organizmas tinkamai funkcionuotų.

„Tų, kurių reikia, žmonės pamiršta arba nenori vartoti. Vieni iš tokių yra žuvų taukai, kuriuos rekomenduoju visiems, nes jie turi daug vitamino D, A, polinesočiųjų rūgščių. Jos dalyvauja daugybėje organizmo procesų, pvz., susidarant imunitetui, nes gaminasi ekozaoidai, kurie dalyvauja imuniteto procesuose. Dažnai užtenka kelis mėnesius pavartoti žuvų taukus, ypač rudens laikotarpiu, kad atsirastų žymus poveikis – mažiau sergama peršalimo, infekcinėmis ligomis“, – teigia Rimantė Čerkauskienė, Vaikų ligų klinikos docentė, Vaikų retų ligų koordinavimo centro vadovė, Vaikų inkstų ligų gydytoja.

Ypač Omega-3 riebiosios rūgštys vertinamos kalbant apie sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis mažinimą.

Polinesočiosios riebalų rūgštys mažina trombų susidarymą, šiek tiek praplečia kraujagysles, atpalaiduoja, mažina riebalų, lipidų skaičių. Ypač geras poveikis mažinant triglicerolį. Juk, kaip žinia, inkstų, širdies ir kraujagyslių ligos, nutukimas yra susiję su padidėjusiu riebalų kiekiu. Tai – vadinamoji dislipidemija, kai per daug riebiojo cholesterolio ir per mažai gerojo cholesterolio.

Pasak medikų, ruošiantis vartoti žuvų taukus, ypač svarbu atkreipti dėmesį ne tik į juose esantį Omega-3, bet ir Omega-6 riebalų rūgščių kiekį. Didesnės dozės teigiamai veikia širdies ritmą, tačiau kartu su kitais vaistais. Negalima sakyti, kad galima gydytis vien žuvų taukais.

Pakankamas Omega-6 riebalų rūgščių kiekis lėtina senėjimą, padeda išvengti alerginių ligų, astmos, artrito, saugo nuo kai kurių piktybinių ligų.

Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad žuvų taukai žymiai geriau pasisavinami, kartu vartojant B grupės vitaminus ir folio rūgštį.

„Norėčiau palinkėti Lietuvos žmonėms rūpintis savo sveikata ir geriau susitikti ne intensyvios terapijos skyriuje, o kitoje aplinkoje. Jūs reikalingi savo šeimoms, vaikams. Būkit sveiki“, – nuoširdžiai sveikatos linki kardiologas P. Šerpytis.

Yra žinoma, kad žuvų taukai padeda gerinti protinę veiklą, atmintį ir gebėjimą susikaupti. Naujausi tyrimai rodo, kad žuvų taukai turi teigiamą poveikį gydant ir nervinius sutrikimus: apatiją, depresiją ar net polinkį į savižudybę.

Alfa.lt

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite