Zitos KATKIENĖS nuotr.
Angle down Atgal

Slaugytojos mokėsi enterinio ir parenterinio maitinimo principų

Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos klinikos konferencijų salėje vyko enterinio ir parenterinio pacientų maitinimo mokymai, skirti bendrosios praktikos slaugytojoms. Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijos centro surengtuose dvi dienas vykusiuose mokymuose dalyvavo per 70 slaugytojų iš Šiaulių ir Raseinių ligoninių bei slaugos įstaigų.

Slaugytojoms paskaitas skaitė lektorės, Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytoja dietologė Kristina Kurganovienė ir Klaipėdos Jūrininkų ligoninės gydytoja anesteziologė-reanimatologė Dovilė Valančienė. Pasak lektorių, prieš dvejus metus enteriniam ir parenteriniam maitinimui skirtas valstybės kompensavimas, tad vis dažniau gydymo įstaigos renkasi šį modernų ir kokybišką sunkios būklės pacientų maitinimo būdą.

Šį gydymą gali skirti ir gydantis gydytojas, ne tik gydytojas dietologas. Pasak gydytojos dietologės K. Kurganovienės, labai svarbus vaidmuo tenka slaugytojoms, kurios, būdamos arčiausiai paciento, greičiausiai gali pastebėti mitybos nepakankamumą, dėl kurio pacientui gali būti skiriamas kokybiškas maitinimas, padedantis ne greičiau gyti žaizdoms, mažinantis komplikacijų skaičių, suteikiantis jėgų pacientui, kas lemia greitesnį gijimą ir stiprėjimą.

Stipresnės būklės pacientai specializuotus maisto papildus geria patys. Nebegalintiems valgyti per burną ar valgantiems vos kelis šaukštus per dieną, skiriamas enterinis zondinis maitinimas - specialūs, subalansuoti mišiniai suleidžiami per zondą. Paranterinis maitinimas- toks maitinimo būdas, kurio metu reikiamos maisto medžiagos lašinamos į veną.

Klinikinė mityba – gydymo būdas, tad labai svarbu, kad slaugytojos mokėtų taisyklingai skirti maitinimą, žinotų, kur it kokį mišinį skirti, kokiu greičiu didinti ar mažinti lašinimo greitį, žinotų ir laiku atpažintų maitinimo sukeltas galimas komplikacijas.

Lektorės mokymų dalyvėms suteikė ne tik bazinių žinių, kaip skirti ir taikyti enterini ir parenterinį maitinimą, aiškino, kodėl reikia klinikinės mitybos, aptarė, kas žmogui nutinka, kai išsivysto mitybos nepakankamumas, bet ir mokė praktinių įgūdžių. Slaugytojos praktiškai mokėsi teisingai sumaišyti mišinius.

Baigiantis konferencijai, slaugytojos atliko testą ir įtvirtino įgytas žinias.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite