Angle down Atgal

Retinolis – veido odos priemonė, kuri padės išsaugoti jaunystę

Šiuolaikinėje grožio industrijoje naudojame daug terminų, pavadinimų, kurių nežinodami jaučiamės nejaukiai. Tarsi mokiniai mėginame slėptis už rimtumo kaukės ir dažnai protingai linkčiojame galvas. Renkantis kosmetikos produktus visada pravartu pasidomėti jų sudėtimi ir suprasti, ko galime tikėtis iš produkto. Šios savaitės tinklalaidės „Sekundė pliusams“ dalyje „Merci Merci beauty lounge“ salono savininkė A. Radavičienė atskleis, ką reikia žinoti apie retinolį, kodėl reikia jį įtraukti į kasdieninę veido odos priežiūrą ir kaip jį tinkamai naudoti. 

Retinolis – viena iš vitamino A formų, ji yra viena veiksmingiausių medžiagų kovojant su raukšlėmis ir odos senėjimo požymiais. Retinolis buvo atrastas 1909 metais ir pirmą kartą kosmetikoje panaudotas 1958 metais aknei gydyti, tačiau dėl teigiamų ir greitų papildomų poveikių, ypač odos senėjimo srityje, jis tapo populiaria kosmetikos produktų sudedamąja dalimi jau devintąjame praėjusio amžiaus dešimtemtyje.

Retinolis gali būti augalinės, gyvūninės kilmės (jo gausu žuvyje, aliejuje, kiaušiniuose, mėsoje), arba gaminamas sintetiniu būdu. Jis yra bene geriausiai ištirtas ingredientas, kuris plačiai naudojamas kovai su odos senėjimu bei nepageidaujamomis raukšlelėmis.

Pagrindinė retonolio funkcija – paspartinti kolageno skaidulų gamybą. Tačiau verta pabrėžti, kad retinolis – itin stiprus antioksidantas, padedantis greitai pašalinti negyvas odos ląsteles ir pasižymintis eksfolijuojamosiomis savybėmis.

Pabandykime prisiminti, kiek sluoksnių turi oda. Jų yra trys: epidermis, derma ir poodinis sluoksnis. Ląstelių gamyba, atsinaujinimas, medžiagų apykaita ir dar daug kitų procesų vyksta būtent epidermyje ir dermoje. Retinolis veikia patekdamas į gilesnį odos sluoksnį po epidermio – dermą. Šiame sluoksnyje jis neutralizuoja laisvuosius radikalus, taip paspartindamas elastino ir kolageno gamybą.

Toks veikimo principas suteikia odai putlumo efektą, kuris vizualiai sumažina smulkias raukšleles, padidėjusias ir išsiplėtusias poras. Veikdamas gilesniame odos sluoksnyje, retinolis lengvai eksfolijuoja odą, tačiau ne taip stipriai, kaip kosmetikoje naudojamos rūgštys.

Jei turite odos problemų, kosmetiką, kurios sudėtyje yra retinolio, galite pradėti naudoti nuo 25 metų amžiaus. Tai puiki priemonė aknei gydyti, tačiau, visgi, tai priemonės, kurios orientuotos į brandesnę odą, jau turinčią smulkių raukšlelių, pigmentacijos sutrikimų ir stangrumo trūkumo požymių. 

Kaip tinkamai naudoti retinolį?

Retinolis gali sudirginti odą, todėl odą prie jo pratinkite palaipsniui – iš pradžių naudokite kartą ar kelis per savaitę ir dažnumą didinkite. Galima naudoti 3-4 kartus per savaitę arba kasdien.

Kosmetiką su retinoliu ar kitais retinoidais reikėtų naudoti tik vakare. Taip pat būtina papildomai rytais naudoti priemones su stipria SPF apsauga. Kodėl? Naudojant kosmetiką su retinoliu oda jautresnė ultravioletiniams saulės spinduliams. 

Kosmetikos produktai, kurių sudėtyje yra retinolio, ypač populiarūs ir rekomenduojami rudens, žiemos bei ankstyvo pavasario sezonais, kol nėra lauke daug saulės. Atėjus vasarai siūloma veido priežiūros priemones pakeisti į kitas.

Jei norite derinti kitus aktyvius ingredientus su retinolio produkatis, siūloma jų tarpusavyje nemaišyti. Taip pat prisiminkite – jei planuojate nėštumą ar laukiatės, tikrai atidėkite retonolio produktus vėlesniam laikui. 

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite