Angle down Atgal

PRIEŠ ir PO: dizainerė įrodė, kad į mini daugiabučio virtuvėlę telpa viskas, ko reikia

Pasenusią virtuvę, kurioje nesinori šeimininkauti, galima paversti erdve, kuri įkvepia ne tik kulinariniams eksperimentams, bet ir ilgoms vakarienėms su antrąja puse. Tai įrodžiusi IKEA interjero dizainerė atskleidžia, kaip taupiai atnaujinti virtuvę ir nuo ko pradėti.

Dizainerei tekęs iššūkis – tipinė 6 kv. m. daugiabučio virtuvė, kurioje vos gali apsisukti, vietos daiktams ir maistui laikyti nėra, o stalas tokio dydžio, kad telpa vos dvi lėkštės. Negana to, virtuvė remonto nemačiusi kelis dešimtmečius, o dujų įranga ir kreivos sienos reikalauja specifinių sprendimų.

Kas padės sutaupyti?

Interjero specialistė pastebi, kad nuo pokyčių, net ir labiausiai apleistuose namuose, sulaiko įsitikinimas, kad tai daug kainuoja bei reikalauja laiko ir išskirtinių žinių. Tačiau ji sako, kad atnaujinimo darbus suskirsčius etapais, remontas eisis sklandžiau ir nereikės stipriai susiveržti diržų taupant.

„Daugelis sutiks, kad virtuvėje pirmiausia reikėtų įsigyti pastatomas spintelės ir kaitlentę su plautuve, vėliau pasitaupius galima įsigyti pakabinamas spinteles, po to išklijuoti plyteles, galiausiai išsirinkti valgomojo stalą ir kėdes. Galutinius interjero akcentus ir aksesuarus galima pasilikti pabaigai, tačiau jų nereikėtų užmiršti, nes nedidelės detalės apjungia visą erdvę ir suteikia jaukumo. Be to – jie kainuoja nedaug“, – pataria IKEA interjero dizainerė Kristina Tamašauskaitė.

Pasak jos, sutaupyti galima ir sumaniai renkantis pačius baldus, buitinę techniką.

„Virtuvėje stalčius įrankiams yra būtinas ir verta į tai investuoti, tačiau galbūt keletą pakabinamų spintelių galima pakeisti atviromis lentynomis, kurios, kaip šios virtuvės atveju, kainuoja vos keliolika eurų? Taip sutaupoma, interjeras atrodo gražiai, o ir daiktus yra kur pasidėti“, – pavyzdį pateikia interjero dizainerė. Kartu ji primena, kad net atvirose lentynose daiktus paslėpti galima jiems laikyti skirtose dėžėse.

Virtuvę komplektuoti paeiliui leidžia ir galimybė modulinius komplektus įsigyti dalimis. „Galimybės virtuvės baldus komplektuoti ir modeliuoti tarpusavy – kone beribės. Galima rinktis iš daugybės aukščio ir pločio spintelių bei susikurti savo unikalią virtuvę atitinkančią konkrečius poreikius ir svajones. Be to, pakeisti komplektaciją pridedant papildomas dalis, kažką išimant ar tiesiog atnaujinant spintelių dureles galima net laikui bėgant“, – primena K. Tamašauskaitė.

Nepamainomi sprendimai mini virtuvėje

Pažvelgus į interjero specialistės atnaujintą virtuvę, sunku patikėti, kad tai to paties dydžio erdvė. Tokį efektą sukurti jai pavyko ne tik renkantis šviesius baldus, kurie vizualiai padidina erdvę, bet ir protingai ją išplanuojant.

Pavyzdžiui, įprasta, kad senų daugiabučių butuose skalbimo mašinos atsiduria virtuvėje, nes vonioje vietos joms nepakanka. Esant tokiai situacijai, jos užimamą erdvę galima panaudoti darbastalio virš skalbimo mašinos įrengimui.

„Didesnį maistui ruošti skirtą darbastalio plotą pavyko užtikrinti ir renkantis mažesnę – ne keturių, bet dviejų vietų kaitlentę. Tai siūlau įsivertinti kiekvienam, kurio virtuvėje vietos itin mažai“, – sako IKEA dizainerė.

Pasak specialistės, IKEA dizaineriai nuolat primena, kad planuojant mažą erdvę, būtina rinktis daugiafunkcius baldus ir įrenginius. Pavyzdžiui, taupydama vietą mažoje virtuvėje, K. Tamašauskaitė pasirinko mikrobangų krosnelę su orkaite viename įrenginyje. Tai reiškia, kad vienas prietaisas atliks dvi funkcijas: jame bus galima maistą ir šildyti, ir kepti.

Vietoje virtuvės stalo – pusbaris

Atnaujinto buto gyventojai virtuvėje svajojo apie barą, tad atsižvelgdama į šį pageidavimą, dizainerė pritaikė kompaktišką ir funkcionalų sprendimą – pusbarį su papildoma spintele valgymo įrankiams, serviravimo tekstilei ir indams laikyti.

„Dažnai manoma, kad norint turėti pusbarį reikalinga didelė virtuvė. Tačiau pademonstravau, kad tereikia tinkamai suplanuoti erdvę, o jam įrengti – tik stalviršio ir sieninių laikiklių. Stalviršį išsirinkti galima pagal bendrą virtuvės interjerą, jo kaina prasideda vos nuo 35 eurų. Dabar čia patogu ne tik niekur neskubant prie stalo valgyti dviems, bet ir dirbti kompiuteriu“, – sako K. Tamašauskaitė. Ji atkreipia dėmesį, kad prie pusbario pritaikytų baro kėdžių nenaudojant, jas paslėpti galima po juo, kad veltui neužimtų taip brangios erdvės.

Virš pusbario esančią sienų erdvę, interjero specialistė taip pat išnaudojo – pakabino tris lentynas, kuriose patogu laikyti kasdien naudojamus daiktus: kavą ir arbatą, puodelius, indus. Taip ant pusbario atsirado vietos net kavos aparatui ir nedidelei komodėlei.

„Jeigu svajojate apie virtuvę, kurioje gera gaminti, valgyti ir jaukiai šnekučiuotis – tai įmanoma net mažiausioje erdvėje. Esu tikra, kad šios šeimos gyvenimo kokybė pagerės ir jie atras maisto gaminimo malonumą“, – šypsosi interjero dizainerė.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite