Angle down Atgal

Picos istorija – painesnė nei gali atrodyti

Pica – populiariausias greito maisto pasirinkimas pasaulyje. Jo mielai skanaujama tiek namuose, tiek restoranuose. Kiekvienais metais Amerikoje parduodama apie tris milijardus picų, taigi, vidutiniškai žmogui tenka 46 gabalėliai. Šio patiekalo istorija glaudžiai siejasi su migracija, ekonominiais bei technologiniais pokyčiais ir yra kur kas painesnė nei dažnai manoma. Nuo ko viskas prasidėjo ir kur toji picos sėkmės paslaptis?

Pirmoji jos versija – kur kas primityvesnė

Šiais laikais esame pripratę, kad greitas maistas, nesvarbu, tai būtų pica Vilniuje, Kaune ar kitame mieste, yra pagardintas gardžiais priedais. Visgi, pirmoji tokio patiekalo versija buvo kur kas primityvesnė – krosnyje kepamas tešlos paplotėlis. Jis pasižymėjo pakankamai geromis skonio savybėmis ir kainavo mažai, todėl neturtingieji Neapolio gyventojai šį patiekalą labai mėgo.

Iš tiesų Renesanso laikais picų gamyba buvo labai pigi – jas kepdavo mažose kepyklose, malkomis kūrenamose krosnyse. Kiek vėliau pradėta naudoti ir daugiau ingredientų (alyvuogių aliejus, pipirai, bazilikai), kurie suteikdavo papildomo skonio.

Pomidorai sukėlė didįjį perversmą

Nors pomidorai į Europą atvežti dar 1522 m., pirmą kartą, kaip spėjama, ant šio patiekalo jie panaudoti tik 1889 m. Būtent tada buvo sukurta pirmoji „modernioji“ pica. Vilniuje ar kitame mieste ją galite paragauti ir jūs – tai klasikinė „Margarita“ su pomidorais, mocarela ir baziliku.

Toks pavadinimas pasirinktas tikrai neatsitiktinai. Rafaelio Esposito pagamintas patiekalas buvo skirtas Italijos karalienei Margaritai iš Savojos, todėl siekta, kad jo spalvos primintų šalies vėliavą. Pačioje Italijoje picerijos išplito XX a., po Antrojo pasaulinio karo. Tuo pat metu žinia apie šį maistą išplito ir visame pasaulyje. Kas tai lėmė? Italų emigrantai.

Slaptas tešlos receptas

Picos gaminimas toli gražu nėra paprastas. Siekdami išgauti tobulą jos skonį, virtuvės meistrai to mokosi ne vienerius metus. Nuo tešlos gaminimo specifikos priklauso, koks bus padas – plonas ir traškus ar minkštas ir storas. Tam, kad pica (Vilniuje, Neapolyje ar Niujorke, visur, kur rimčiau žvelgiama į šio patiekalo gamybą) būtų skani, reikalingi atsakingai parinkti produktai.

Pagrindiniai picos tešlos komponentai yra miltai, vanduo ir mielės (svarbu, kad jos būtų gyvybingos). Skonio paįvairinimui dažniausiai naudojama druska ir cukrus. Kiekvienas kepėjas stengiasi atrasti tobulą receptą, kurio paslaptis – tinkamas šių ingredientų santykis.

Dėmesingumo reikalaujantis gaminimo procesas

Sumaišius tešlos komponentus pradedamas jos minkymas. Svarbu jam skirti pakankamai laiko – būtent taip išgaunamas geriausias rezultatas. Dažniausiai formuojamas apvalus picos pagrindas, kuris vėliau aptepamas padažu, apdėliojamas įvairiausiais pagardais ir apibarstomas prieskoniais.

Šiais laikais pica (Vilniujear kitame mieste jas galite užsisakyti ir į namus, tad skanauti ją – be galo paprasta) kepama tiek elektrinėse, tiek malkomis kūrenamose krosnyse, ją tiesiog padedant ant grotelių arba įkaitusių plytų. Tai, per kiek laiko ji iškeps, priklauso tiek nuo krosnies tipo, tiek nuo naudojamos temperatūros.

Skonių pasirinkimas šiuo metu – didžiulis

Laikai, kai pica buvo vien paplotėlis, jau seniai praeityje. Šiais laikais galima mėgautis įvairiais jų skoniais – tiek klasikiniais, tiek egzotiškais. Mėsos mėgėjai gali rinktis patiekalus su vištiena, jautiena ar kiauliena. Norintiems kažko aštresnio turėtų patikti aitriąja paprika ir marinuotais svogūnėliais pagardintas maistas. Vegetarai taip pat nepamiršti – jiems sukurtos picos be mėsos.

Paskaninkite savo dieną gardžia, ką tik iš krosnies ištraukta pica. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje – nesvarbu, kur esate, užsisakyti ją galite patogiai. Išsirinkite labiausiai jums patinkantį patiekalą ir godžiai mėgaukitės juo vieni, kartu su šeima ar geriausiais draugais. Juk kartais geresnei dienai reikia tik to!

Remiamas turinys

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite