Angle down Atgal

Mugės pirkėjai viliojami ir virusus atbaidančia duona

Penktadienį Utenos miesto centre esančią vadinamąją pieninės aikštelę užtvindė prekeiviai, susirinkę į tradicinę mugę „Rudenojai“. Nespėję jos aplankyti uteniškiai ir miesto svečiai gali tai padaryti šeštadienį, spalio 19 dieną, 9–16 val.

Kaip sakė šios mugės organizatoriai, jos tikslas – atvežti miestiečiams ir miesto svečiams rudens derliaus gėrybių bei rankų darbo tautodailininkų ir amatininkų darbų. Penktadienį nuo pat ryto ant prekystalių išsidėlioję savo parduodamus produktus prekeiviai laukė užsukančių pirkėjų. Į rudeninę mugę atskubėjusi uteniškė Valentina šypsojosi, kad tokiu gražiu ir saulėtu oru pasivaikščioti kvapais ir spalvomis viliojančiame turguje – tikra pramoga, tačiau išlaidauti garbaus amžiaus senjorė teigė negalinti – to daryti neleidžia maža pensija. „Negaliu sau leisti kažko pirkti. Gal kokį duonos gabaliuką ir įsigysiu. Neseniai lankiausi Moliūgų šventėje. Smagu ir gera, kai galima kur nors nueiti senam žmogui“, – kalbėjo Valentina.

Šioje mugėje galima rastitradicinių medienos, avies vilnos dirbinių, kulinarinio paveldo produktų – naminės giros, medaus, arbatos, prieskonių, tradicinių duonos gaminių, senovinių rūkytų mėsos produktų, šviežiai rūkytos žuvies iš Lietuvos pajūrio ir kitų gardumynų. Daržo ir sodo entuziastai gali ne tik įsigyti jau užaugintų vaisių iš įvairių Lietuvos medelynų, bet ir išsirinkti vaismedžių, vaiskrūmių sodinukų, dekoratyvinių medelių bei kitų augalų savo svajonių sodui.

Antrą kartą į Uteną iš Latvijos atvykęs Jonu prisistatęs duonos kepėjas rusiškai dėstė, kad iš savo senelės išmoko kepti duoną pagal senovės receptą ant klevo lapų. Jis sakė prisimenantis, kaip bobutė maišydavo tešlą ir ją pašaudavo į krosnį. Praėjusį pavasarį Utenoje vykusioje mugėje jis pardavinėjo duoną, papuoštą rugiagėlėmis. „Štai ši duonelė su česnaku – visiems, bijantiems prasidedančių virusinių ligų“, – rankose duonos kepalėlį laikydamas šypsojosi pardavėjas Jonas.

Iš Rokiškio rajono Juodupės miestelio atvykę šakočių pardavėjai nestokojo išradingumo: jie vietoje demonstravo, kaip reikia kepti šį saldų skanėstą. „Kviečiame visus atvažiuoti į Juodupę, kur vyksta labai įdomios edukacijos“, – ragino Laimutės Sadauskienės įmonės darbuotojas Mindaugas, prie saldaus prekystalio pirkėjams siūlantis kvapnius šakočius, tinginius, „barankas“ ir kitus gardumynus.

Autorės nuotr.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite