Angle down Atgal

Kūčių stalas pagal Gian Lucą: silkė, kuri patiks net vaikams ir tradicinis itališkas kremas

Didžiosios metų šventės artėja nenumaldomu greičiau – jau už savaitės kartu su brangiausiais savo žmonėmis jas pasitiksime sėsdami prie Kūčių vakarienės stalo. Vieni čia laikosi tradicijų, kiti – drąsiai eksperimentuoja. O štai virtuvės šefas bei TV3 laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco parodys, kaip Kūčios atrodo jo namuose, kur tarpusavyje susipina ir lietuviški, ir itališki skoniai.

Šį sekmadienį, kitaip nei įprastai, Gian Luca nebekeliaus po Lietuvą, o pakvies apsilankyti savo kulinarinėje studijoje. Čia, ruošiant šventinius patiekalus, jam pagelbės trys jo vaikai – Magda, Benas ir Martyna, o žmona Eglė papasakos apie savo aistrą dekoruoti namus, kuri per Kalėdas atsiskleidžia ryškiausiai.

Gian Luca pristatys net tris Kūčių stalo patiekalų idėjas – karališkas krevetes, gardų užkandį ir vieną tradiciškiausių patiekalų, sutinkamų Pjemonto regione, iš kurio yra kilęs.

Virtuvės šefo žmona Eglė dalinsis prisiminimais apie Gian Lucos nuostabą, kai pirmąkart ant lietuviškų Kūčių stalo pamatęs 12 patiekalų, jis niekaip negalėjo tuo patikėti. „Jam buvo gerokai per daug silkių“, – juoksis prisiminusi ji.

Tiesa, tiek laiko pragyvenus Lietuvoje, virtuvės šefo nuomonė apie silkę kiek pasikeitė, o laidoje jis atskleis, kaip itin sveiką, tačiau retai kada vaikų mėgstamą silkę patiekti taip, kad ji įtiktų net patiems išrankiausiems. Pasirodo, kad silkę itin gardžiai galima paruošti ant duonelės kartu su kale kopūstu, silke, mangu, pomidorais bei karamelizuotais svogūnais.

Eglė laidoje išduos, kad dabar virtuvės šefas jau ne vienerius metus aukoja šventes vardan kitų gerovės. „Ryte atsikėlęs, jis jau gal 5-7 metus keliauja į Bernardinų bažnyčią ir ruošia vaišes stokojantiems. Tai – gražus savo laiko aukojimas. Kada brangiausia būti su savo šeima ir džiaugtis dovanomis, tu savo laiką atiduodi kitiems“, – apie vyrą gražiai atsilieps ji.

Tradicinis itališkas patiekalas, kurio gamybos švenčių proga imsis Gian Luca, bus kupinas lietuvių taip mėgstamo česnako bei ančiuvių. Laidoje žingsnis po žingsnio jis parodys, kaip iš viso to sukurti kremą primenančią masę. Galiausiai šis kremas bus serviruojamas specialiame inde, kuris nuolat išlaikys jį šiltą. Patiekalas bus valgomas kartu su įvairiomis daržovėmis. „Viskas dedama į šį padažą ir iškart ragaujama“, – aiškins Gian Luca.

Padedamas vaikų, virtuvės šefas imsis ir pagrindinio patiekalo – karališkų krevečių. O viską vainikuos desertai. „Italijoje yra du tradiciniai desertai ir visi ten valgo tuos pačius – panettone ir pandoro. O regione, iš kurio esu kilęs aš, Kalėdos be panettone pyrago yra neįsivaizduojamos. Ten žmonės vieni kitiems pridovanoja tiek daug šio pyrago, kad nuo Kalėdų iki Velykų vaikai pusryčiams gauna tik tai“, – juoksis jis.

Pasiruoškite Kūčioms kartu su laida „La maistas“ jau šį sekmadienį, 9.30 val. per TV3.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite