Angle down Atgal

Kokio maisto tikėtis Tailande?

Tailando virtuvė mums, europiečiams, - tikra egzotika. Nors daugumą ingredientų rastumėte ir europiečių patiekaluose, netradicinis jų suderinimas leidžia atrasti naujų skonių

Tailando virtuvė mums, europiečiams, - tikra egzotika. Nors daugumą ingredientų rastumėte ir europiečių patiekaluose, netradicinis jų suderinimas, paruošimo būdas bei prieskoniai leidžia atrasti naujų skonių. Pavyzdžiui, vienas populiariausių tailandietiškų patiekalų yra Pad Thai, kuriame dominuoja vištiena ir makaronai. Skamba labai įprastai, tačiau neapsigaukite - skonis visai kitas, nei įsivaizduotumėte išgirdę, jog valgysite makaronus su vištiena. Tailandiečiai vartoja ryžių makaronus, kurie yra plokšti ir beveik permatomi. Be to, į šį patiekalą dedami pupelių daigai, kiaušinis, tofu, česnakų laiškai, žuvies padažas bei, dažniausiai, atskirai patiekiami smulkinti žemės riešutai, čili prieskoniai ir skiltelė žaliosios citrinos. Patiekalas turi saldžiarūgštį skonį ir nėra aštrus (jei nenaudosite atskirai patiekiamų čili prieskonių).

Visgi, dauguma patiekalų Tailande yra aštroki. Taip yra ne veltui - higienos normos šioje šalyje ženkliai skiriasi nuo Europoje nustatytų normų, todėl aštrūs prieskoniai veikia kaip dezinfekcinė priemonė. Populiariausia tailandietiška sriuba yra Tom Yum, kuri pasižymi rūgščiai aštriu skoniu. Neįprastą skonį sriubai suteikia citrinžolė, čili pipirai, galangalo šaknis. Tailando restoranuose galite pasirinkti pagrindinį sriubos ingredientą - vištieną, žuvį, krevetes arba jūros gėrybes. Jei mėgstate sriubas, bet nenorite rinktis aštrios, išmėginkite Tom Kha Gai sriubą - tai kokosų pieno ir vištienos sriuba, kurios sudėtyje didižioji dalis prieskonių yra tie patys kaip ir Tom Yum sriuboje, sudėtyje yra netgi čili pipiro, tačiau būtent kokosų pienas nuslopina aštrumą ir suteikia sriubai itin švelnų skonį.

Tikriausiai populiariausias ingredientas tailandietiškuose patiekaluose yra ryžiai. Tajų mėgstamo patiekalo Pad Kra Pao pagrindiniai ingredientai yra ryžiai ir keptas bazilikas. Šis patiekalas gali būti patiekiamas su vištiena, jautiena, kiauliena arba jūros gėrybėmis, o norėdami pavalgyti dar sočiau, tailandiečiai papildomai užsisako keptą kiaušinį. Kitas panašus ir vietinių mėgstamas patiekalas yra Khao Pad - šio patiekalo pagrindas taip pat yra kepti ryžiai su pasirinkta mėsa ar jūros gėrybėmis, tik vietoje kepto baziliko naudojami kiti įvairūs žalumynai. Nemažiau populiarūs patiekalai yra Gaen Keow Wan (žaliasis karis) ir Gaeng Daeng (raudonasis karis). Žalioji arba raudonoji kario pasta paprastai valgoma su ryžiais ir vištiena. Tik būkite atsargūs: raudonojo kario aštrumas - ne kiekvieno turisto skrandžiui.

Norėdami lengvai užkąsti, išmėginkite vadinamus Spring Rolls suktinukus. Jų galite paragauti ir kai kuriose Lietuvoje esančiose užkandinėse, tačiau skonio skirtumas - akivaizdus. Taip pat tailandiečiai puikiai paruošia apkeptas krevetes. Ir, žinoma, ragaukite vaisių. Tailandas gali pasigirti itin didele vaisių ir uogų įvairove, o ir mums puikiai žinomos braškės ten kur kas saldesnės. Tiesa, braškės auginamos tik Tailando šiaurėje, nes pietuose per karšta.

Beje, ne visada bus lengva užsisakyti tai, ko norite. Nemaža dalis padavėjų menkai arba iš viso nekalba angliškai, todėl vykstant į Tailandą vertėtų pasidomėti pagrindinėmis frazėmis. Pavyzdžiui, jei nemėgstate aštraus maisto, jums pravers frazė Mai Phet (tariama kaip angliška frazė my pet) - neaštrus. Jei visgi mėgstate aštrų maistą, bet tailandiečių virtuvės maistas jums yra per daug aštrus, galite vartoti frazę Farang Phet (tariama falang pet), kuri reiškia, kad norite, jog maistro aštrumas būtų pritaikytas turistui, o ne vietiniam gyventojui, kuris yra pratęs prie itin aštrių patiekalų.

Nepamirškite, kad Tailande galima derėtis dėl kainų ne tik gatvėse - drąsiai derėkitės ir restoranuose, ypač jei restorano darbuotojai patys kviečia jus užeiti. Tuomet galėsite suderėti nemažų nuolaidų, tačiau nepamirškite palikti arbatpinigių.

Rūta Gedžiūtė @meniu.lt

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite