Angle down Atgal

Kiau­ši­nius vir­ti ga­li­ma ir su mu­zi­ka

Kiau­ši­nių val­go­me ne tik per šv. Ve­ly­kas, bet ir ruo­šia­me kas­die­niams pus­ry­čiams bei nau­do­ja­me dau­gy­bės ki­tų pa­tie­ka­lų ga­my­bo­je. At­ro­do, kad nė­ra nie­ko pa­pras­čiau, nei iš­si­vir­ti kiau­ši­nį, ta­čiau yra am­ži­nas klau­si­mas – kiek lai­ko juos vir­ti?

Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pripažįsta, kad vieningo ir teisingo atsakymo, kiek laiko reikia virti kiaušinį, nėra. Tiek patyrusios šeimininkės, tiek restoranų virėjai įsitikinę, kad tai yra skonio reikalas.

Verdant kiaušinius, ne mažiau svarbu, kad ir lukštas nebūtų įskilęs. Todėl, prieš dėdami kiaušinius į verdantį vandenį, palikite juos kuriam laikui kambario temperatūroje. Kitu atveju stipriai išauga rizika, kad kiaušinis įskils dėl temperatūrų skirtumo puode. Šią riziką šiek tiek sumažinsite, jei, prieš dėdami kiaušinius, primažinsite ugnį.

Jei planuojate valgyti kietai virtus kiaušinius, geriausia rinktis tuos, kurių lukštas yra rudas ir pasižymintis tvirtesne struktūra. Verta į vandenį įdėti druskos arba įpilti acto.

Virimo laikas pagal dainos trukmę

„Sudėjus kiaušinius į verdantį vandenį, dažniausiai rekomenduojama juos virti bent 4 minutes. O tie, kurie vertina sausą trynį, kiaušinį verdančiame puode gali palikti bent 12 minučių. Jei nesekėte laiko, bet, nulupę ir perpjovę kiaušinį, randate pažaliavusį trynio paviršių, tai yra ženklas, kad šįsyk persistengėte“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Kad nereikėtų nuolat dirsčioti į laikrodį, B. Baratinskaitė siūlo išbandyti žaismingą praktiką ir norimą virimo laiką prilyginti populiarios dainos ar keleto jų trukmei:

4 min. (legendinių „The Beatles“ kūrinys „Come Together“ trunka 4 minutes ir 20 sekundžių) – per tokį laiko tarpą baltymas sukietėja, bet trynys išlieka skystas. Taip paruošti kiaušiniai puikiai tinka užsitepti ant skrebučio.

6 min. (tiek trunka Depeche Mode – „Enjoy the Silence“ 1990 m. singlo versija) – ši virimo trukmė gurmanams dovanoja skystą, bet jau minkštėti pradėjusį trynį, šalia kurio gali pasitaikyti ir vis dar skystesnio baltymo sluoksnis.

8 min. (seno roko gerbėjams tiks Led Zeppelin kūrinys „Stairway to Heaven“) – tiek virtas kiaušinis taip pat priskiriamas minkštai virtų kiaušinių kategorijai, bet trynio pakraščiuose jau formuojasi kietesnė konsistencija, padedanti išlaikyti tvirtą formą.

10 min. (maždaug tiek tęsiasi daina „Blackstar“ iš paskutiniojo Davido Bowie albumo) – dėl matematiškai patrauklaus minučių kiekio toks virimo būdas yra dažnai rekomenduojamas kaip kietai virto kiaušinio standartas.

12 min. (galite dukart paklausyti „Queen“ dainos „Bohemian Rhapsody“) – trynio konsistencija tampa solidi, kaip ir baltymo, bet skonis išlieka lengvas ir toli gražu nekvepia taip, kaip pervirtas kiaušinis. Tokius kiaušinius įprasta naudoti salotoms ir kitiems patiekalams, kur reikia pjaustyto kiaušinio.

Kiti įvairūs būdai kiaušiniui virti

Virtuvės šefai per ilgą kulinarijos istoriją sugalvojo daug skirtingų metodų tam, ką jie vadina tobulai išvirtu kiaušiniu, gauti. Pavyzdžiui, šefas Hestonas Blumenthalis pataria sudėti kiaušinius į šaltą vandenį, kuris vos semia kiaušinius, o vandeniui vos ėmus virti – nukelti puodą į šoną ir palikti 6 minutėms.

„Tiesa, virimas paprastu būdu, sudedant kiaušinius jau į verdantį vandenį, turi vieną aiškų pliusą – dideliame karštyje baltymo membrana ne taip stipriai prilimpa prie lukšto sienelės, todėl kiaušinį lengviau nulupti. Jei visgi renkatės pradėti kiaušinius virti šaltame vandenyje, sėkmingesniam lupimo procesui pasitarnaus vanduo su ledukais, į kurį jau išvirtus kiaušinius pakanka panardinti 5 minutėms“, – sako B. Baratinskaitė.

„Jei šeimoje turite kremiškesnės kiaušinio tekstūros fanų, verta išmėginti virimą garuose, kuris yra ne ką sudėtingesnis. Tereikia puodo su specialiu įdėklu virimui garuose arba nedidelio prikaistuvio ir pagal jo plotį tinkančio plieninio sieto, kuris galėtų kaboti virš verdančio vandens. Nors šis būdas dovanoja šilkinio švelnumo kiaušinio vidų, jį pasiekti bus šiek tiek sunkiau dėl sudėtingesnio lupimo proceso“, – patirtimi dalijasi maisto gamybos ekspertė.

Virkite be lukšto

„O jei pavargote nuo rūpinimosi lukštais ir jų lupimo arba tiesiog norite prabangių namuose ruoštų vėlyvųjų pusryčių su populiariaisiais Benedikto kiaušiniais, suteikite šansą kiaušinių virimui be lukšto. Šis kiaušinių ruošimo būdas yra truputį sudėtingesnis ir reikalauja minimalaus staigumo ir atitinkamo susikaupimo, bet rezultatas yra vertas triūso“, – sako B. Baratinskaitė.

Anot jos, kiaušinius be lukšto įprasta virti 2–3 minutes, nebent juos planuojama pakartotinai šildyti – atsižvelgiant į tai, virimo laikas turėtų šiek tiek sutrumpėti.

Gamindami tokio tipo virtus kiaušinius, užvirinkite vandenį dideliame puode ir maksimaliai primažinkite kaitrą. Tada į atskirą metalinį indelį (ar kepimo formelę arba samtį) įkulkite vieną kiaušinį. Tai atlikę, į vandenį įpilkite šaukštelį obuolių arba vyno acto ir keletu sukamųjų judesių jį išmaišykite po visą puodą. Toliau paimkite indelį su skystu kiaušiniu ir lėtai supilkite jo turinį į vandenį. Po kelių minučių su kiaurasamčiu ištraukite virtą kiaušinį ir leiskite jam apdžiūti ant virtuvinio popieriaus.

Parengta pagal pranešimą spaudai

 

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite