Angle down Atgal

Kazachstano virtuvė – ką valgo stepių klajokliai?

Kazachstanas – lankytojams atvira ir savo kultūra besididžiuojanti šalis, taigi, besilankydami ten tikrai būsite raginami paragauti tradicinių patiekalų. Ko tikėtis, nusprendus išbandyti kazachų virtuvę?

Ilgai buvę klajoklių tauta, kazachai rimtai neužsiėmė žemdirbyste, juolab, kad Centrinės Azijos platybėse nedaug derlingos žemės, todėl jų mitybos pagrindas buvo gyvulinės kilmės produktai – pienas ir mėsa (aviena, jautiena, arkliena ir net... kupranugario mėsa). Tiesa, vegetarai ras keletą ir jiems tinkamų patiekalų, juolab kad ilgainiui kazachų virtuvė perėmė nemažai kinų, indų ir rusų kulinarinių tradicijų ir atrado tokius produktus kaip kviečiai, bulvės, įvairios šviežios daržovės, tačiau pirmiausia vis tiek būsite vaišinami sunkiais, sočiais ir aromatingais mėsiškais patiekalais. Štai kas paprastai valgoma Kazachstane:

Bešbermak

Šis patiekalas laikomas nacionaliniu Kazachstane ir Kirgiztane. Jo pavadinimas reiškia penkis pirštus, nes būtent taip reikėtų valgyti – tiesiog rankomis, kaip tai darė senovės klajokliai, nors, žinoma, dabar restorane jums atneš stalo įrankių. Bešbermakas – tai tirštas mėsos troškinys su daržovėmis (svogūnais, salierais, morkomis, kartais – bulvėmis), užpilamas ant atskirai išvirtų storų makaronų. Paprastai jis būna aštrus, gausiai pagardinamas juodaisiais pipirais. Mėsa naudojama įvairi, nors populiariausia - aviena.

Manti

Virtinukai, primenantys koldūnus ar itališkus ravioli. Manoma, kad šį patiekalą kazachai išmoko gaminti iš kinų. Populiariausias manti įdaras, žinoma, mėsa (ypač aviena), bet gali būti ir daržovės (paprastai - moliūgai, morkos, svogūnai), o kartais – varškė. Manti patiekiami su grietine, tirpintu sviestu, česnakiniu padažu, keptais svogūnais arba apibarstyti aštriais pipirais.

Pelmeni

Jų receptas panašus į manti, tik naudojama plona lakštinė tešla, todėl skiriasi virtinukų forma. Įdaras – ir vėl smulkinta mėsa, pagardinta aštriais prieskoniais, bet gali būti ir žuvis arba daržovės. Dažniausiai taip pat valgomi su grietine.

Samsa. Iš indų virtuvės pasiskolintas patiekalas (Indijoje vadinamas samosa) – riebaluose virtas mielinės tešlos pyragėlis su įvairiais įdarais. Dažniausiai valgomas kaip lengvas užkandis.

Baursak

Taip vadinamos riebios spurgos, kurios gali būti įvairaus dydžio, apvalios arba rombo formos ir tradiciškai yra verdamos avies arba jaučio taukuose. Kartais šios spurgos įdaromos varške. Baursak spurgos patiekamos su arbata, sriuba, arba kaip atskiras užkandis. Kazachstane jos taip mėgiamos, kad kasmet net švenčiama Baursak diena, kai spurgų raginama kepti ir valgyti kuo daugiau!

Pieno produktai

Jie dažniausiai gaminami iš rauginto pieno. Gana plačiai vartojama iš rusų virtuvės pasiskolinta varškė, valgoma tradicinis kazachiškas džiovintas sūris kurt. Kazachstane būtina paragauti tradicinių mums neįprasto skonio, švelniai alkoholinių gėrimų kumyso ir šubato. Kumysas gaminamas iš rauginto kumelės pieno, o šubatas – iš kupranugarės. Abu gėrimai gana aštraus skonio ir kvapo, ypač šubatas, ir pirmąkart jų ragaujant gali pasirodyti keistoki, tačiau kazachai juos labai mėgsta,be to, sakoma, kad šie gėrimai naudingi sveikatai.

Obuoliai

Kuo jie ypatingi Kazachstane? Pasak mokslininkų, šie visame pasaulyje mėgiami vaisiai kilo būtent iš Kazachstano, tiksliau, iš Almaty miesto apylinkių (beje, ir paties miesto pavadinimas kilęs nuo kazachų žodžio alma – obuolys), kur ant derlingų kalvų šlaitų iki šiol auga laukinės obelys. Pasidairius kazachų turguose, nesunku patikėti, kad – čia obuolių tėvynė, nes pirkėjams siūloma gausybė šių vaisių rūšių – ir nuo seno auginamų, ir vėliau išvestų veislių. Tiesa, patys kazachai įsitikinę, kad skaniausi obuoliai – būtent tie, senoviniai, užderantys Almaty apylinkėse!

Šokoladas

Be tradiciškesnių saldumynų, tokių kaip aliejuje kepti sausainiai, bandelės, jau minėtos baursak spurgos ir chalva, Kazachstane versta paragauti vietinio šokolado. Didžiulis „Rakhat” šokolado fabrikas, kurio produkcija eksportuojama į daugelį Centrinės Azijos ir viso pasaulio šalių, gamina labai skanų ir kokybišką šokoladą bei gausybę rūšių saldainių įvairiems skoniams – yra net becukrių, skirtų diabetikams. Kazachai labai didžiuojasi savo šokoladu, kuris, jų tvirtinimu, kokybe nenusileidžia šveicariškajam ar belgiškajam…

Autorius: meniu.lt

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite