Angle down Atgal

Kas nutiks organizmui, jei kasdien valgysite pieno produktus?

Nors dažnai sakoma, kad pienas teikia daug naudos organizmui, tačiau nereikėtų persistengti ir vartoti itin daug pieno produktų. Nuo pat vaikystės girdėjome, kad pienas ir jo produktai yra vieni sveikiausių maisto produktų. Iš tiesų su tuo sunku ginčytis, jei kalbėsime tik apie baltymų kiekį ar kalcį. Tačiau į maisto produktą reikėtų žiūrėti kaip į visumą. Taigi kas nutiks mūsų organizmui, jei pieno produktus vartosime kasdien? Kokios pasekmės laukia?

Kuo pieno produktai mums naudingi?

Pieno produktai vaidina svarbų vaidmenį žmonių mityboje. Pienas, kefyras, varškė – visi šie produktai turi vertingų komponentų, įskaitant baltymus ir juose esančias amino rūgštis. Pieno baltymai gerai absorbuojami organizme ir dalyvauja hormonų ir fermentų sintezėje. Piene yra daug mikroelementų, kurie apsaugo vaikus nuo skydliaukės problemų. Kalcis ir fosforas padeda greitai regeneruoti kaulinį audinį ir kraujo ląsteles. Tiesa, kalcis stiprina kaulus, tačiau jo reikėtų gauti ne tik iš pieno produktų, nes iš šių žmogaus organizmas kalcį labai prastai pasisavina. Pieno produktuose esanti laktozė yra vienas geriausių energijos šaltinių.

Be to, pienas turi baktericidinį poveikį, mažindamas toksinių medžiagų poveikį organizmui. Tačiau reikia pažymėti, kad pasterizuotas pienas nėra toks sveikas, kaip šviežias. Pieną rekomenduojama gerti ryte arba vakare, jo negalima maišyti su kitu maistu. Bet į sausų pusryčių dubenėlį su pienu galite įdėti medaus ar džiovintų vaisių.

Kefyras padeda stiprinti imuninę sistemą. Jis veiksmingai kovoja su inkstų ir kepenų problemomis, taip pat padeda organizmui sergant gastritu ir ateroskleroze. Jis taip pat rekomenduojamas, esant miego sutrikimams – viena stiklinė fermentuoto pieno (kefyro ar rūgpienio) gali padėti įveikti nemigą.

Jogurtai taip pat priklauso pieno produktų grupei, tačiau dažnai jie būna termiškai apdoroti, kad ilgiau galiotų, todėl praranda dalį savo vertingų savybių. Jogurtai su gerosiomis bakterijomis yra naudingi tiek virškinimui apskritai, tiek virškinimo trakto veiklai normalizuoti.

Kada pieno produktai gali būti pavojingi?

Jei pieno produktus vartojate kasdien ir dideliais kiekiais, neatsižvelgiant į pasirinktus produktus – ar tai būtų pienas, ar kefyras, ar varškė – yra virškinimo problemų pavojus – pilvo pūtimo, užkietėjimo ir kt. Kūnas tiesiog negali absorbuoti didelio laktozės kiekio, kuris yra toks gausus pieno produktuose.

Kenksminga odai

Mokslininkai ilgai ginčijosi, tačiau dabar nusistovėjo nuomonė, kad visgi dideli kiekiai pieno produktų (net ir fermentuotų) veda prie įvairių odos ligų ir problemų. Pieno produktų reikėtų atsisakyti paaugliams, taip pat vengti tiems, kuriuos kamuoja egzema ar spuogai.

Padeda atsirasti antsvoriui

Piene yra daug skirtingų komponentų. Kai kurie iš jų turi daug kalorijų. Todėl vartojant produktus dideliais kiekiais, dažnai atsiranda antsvoris.

Didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Kita rimta besaikio pieno vartojimo pasekmė yra padidėjusi širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Tai susiję su ankstesniu punktu – pieno produktų riebumu, kuris skatina aterosklerozę (kraujagyslių „užsikimšimą“).

Netoleravimas ir alergijos

Apskritai pienas yra gana alergiškas produktas, todėl kai kuriems žmonėms jo vartoti nereikėtų. Dažniausiai alergiški asmenys netoleruoja laktozės ar yra jautrūs sudėtiniam baltymui kazeinui. Laktozės netoleravimas atsiranda tada, kai organizmas negamina pakankamai fermentų, kad suskaidytų pieną. Būtent todėl žmonės yra alergiški pienui, o ne kitiems jo produktams.

Tačiau pieno alergija pasireiškia kitaip, nei daugelis įprastų alergijų. Jis gali sukelti odos problemas, vėmimą ir skrandžio skausmus. Daugelis žmonių net neįtaria, kad tokie simptomai yra alergijos pienui rezultatas. Jei dažnai sloguojate be aiškios priežasties ar nuolat atsiranda spuogelių, pabandykite sekti savo mitybą ar kreipkitės į gydytoją dėl alergijos pienui tyrimų.

Tačiau neturėtumėte skubėti ir visiškai pašalinti pieno produktų iš savo mitybos. Tai daryti turėtumėte tik plačiau pasidomėję ir žinodami, kuo pakeisite naudingas medžiagas. Kaip pastebi dietologė Oksana Lishchenko, pieno atsisakymas gali turėti neigiamų pasekmių. Pavyzdžiui, fermentuotuose pieno produktuose esančios probiotinės bakterijos stiprina imuninę sistemą. Tačiau nereiktų nusiminti, šiais laikais vaistinėse galima įsigyti augalinės kilmės probiotikų. Vitaminas D padeda įsisavinti kalcį, todėl yra itin svarbus vaikams. Pasirūpinkite, kad gautumėte pakankamą kiekį šio vitamino. Jį taip pat galima gauti ne tik iš pieno, bet ir galima įsigyti augalinės kilmės papildą – pagamintą iš jūros dumblių, kuriose šio vitamino koncentracija – itin didelė.

https://www.zinoti.lt

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite