Angle down Atgal

Gardžiuokimės su virėja Danguole Venckuviene

25-us metus virėja „Bulvės“ valgykloje dirbanti gargždiškė Danguolė Venckuvienė į redakciją atėjo nešina šviežutėliu pyragu. Moteris prisipažino, kad labai mėgsta saldumynus, tačiau ir ji, ir šeima valgo įvairų maistą.

„Augau pas močiutę, o ji labai skaniai gamino. Prisimenu jos trupininius pyragus su uogiene ir varške. Juos kepdavo krosnyje, gal todėl ir buvo tokie skanūs, o gal todėl, kad pyragus, saldumynus valgydavome tik per šventes“, – svarstė Danguolė. Ji negali pamiršti ir močiutės blynelių su obuoliais, keptos vištienos, bulvių su faršu, ir netikro zuikio skonio. „Iš patiekalų, kur niekur kitur nesu valgiusi, būtų silkės paštetas Kūčioms. Močiutė sumaldavo sūdytą silkę, rūgštesnį obuolį, svogūną, truputį batono ir įberdavo aguonų. Sumaišiusi suformuodavo silkę, o kad būtų įspūdingiau, pridėdavo galvą ir uodegą“, – prisiminė Danguolė.

Pomėgis gaminti, kai teko rinktis profesiją, tapo Danguolės darbu. „Atrodė, kad moku ruošti maistą, juk kiekviena tai darome namuose, o iš tiesų neįsivaizdavau, koks sunkus yra virėjos darbas. Mažai mano bendramokslių dirba pagal profesiją“, – šypsojosi Danguolė, pavasarį minėsianti 25-erių metų darbo „Bulvėje“ sukaktį.

Nors „Bulvėje“ kasdien galima rinktis iš 25–30 patiekalų, yra kelių rūšių sriubos, tradiciškai, pasak Danguolės, šioje valgykloje populiariausi išlieka cepelinai, kurie ne tik su mėsos, bet ir varškės, daržovių įdarais, ir šniceliai. Ji pastebinti, kad žmonės, ko gero, vis mažiau maistą ruošia namuose.

Veikli moteris, Gargždų šeimos centro savanorė, giedanti Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios chore ir jungtiniame chore Klaipėdoje, su vyru Alvydu džiaugiasi šeimos pietumis, kai prie stalo jaukiuose namuose sėda su sūnų Alvydo ir Laisvydo šeimomis. Danguolė mėgsta pavaišinti draugus, kaimynus, bendradarbius. „Dalijimasis, vaišinimas – pati maloniausia maisto ruošimo dalis“, – prisipažįsta Danguolė, prieš kelerius metus pamėgusi kepti ir pyragus. „Bangos“ skaitytojams ji siūlo sveikuoliško pyrago receptą.

Pupelių pyragas

  • 1 indelis (400 g) konservuotų raudonųjų pupelių, 1 prinokęs bananas, 3 šaukštai medaus arba klevų sirupo, 2 kiaušiniai, 1 šaukštelis kepimo miltelių, truputis druskos, cinamono, 70 g kakavos, galima įberti ir kokoso drožlių, o ant viršaus – smulkintų riešutų.

    Viską sumaišyti ir gerai sutrinti smulkintuvu. Supilti į nedidelę skardą, išklotą sviestiniu popieriumi. Įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje kepti apie 40 minučių. Pjaustyti atvėsusį.

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite