Angle down Atgal

Cu­ki­ni­jos ir bu­ro­kė­liai – ne tik kon­ser­vuo­ti ar ma­ri­nuo­ti

Rug­sė­jis – cu­ki­ni­jų ir bu­ro­kė­lių der­liaus mė­nuo. Gau­siai už­de­rė­jus šių gėry­bių dar­žuo­se, daž­nas su­ka gal­vą, ką iš jų pa­ga­min­ti. Re­tas ži­no, kad šias dar­žo­ves ga­li­ma ir šal­dy­ti.
 

Iš cukinijų žiemai galima paruošti ne tik salotų ar jas marinuoti ir konservuoti. Paruošti cukinijas šaldyti paprasta: gerai jas nuplaukite, nupjaukite galiukus ir sutarkuokite. Tarkius sudėkite į šaldymo maišelius, iš jų ištraukite orą ir dėkite į šaldymo kamerą. Taip užšaldytos cukinijos bus tinkamos naudoti 5–9 mėnesius.

Norėdami panaudoti tarkuotas šaldytas cukinijas, jas atitirpinkite, o joms atitirpus, prieš naudojimą išspauskite tarkiuose esantį skystį.

Burokėliams užšaldyti reikės skirti daugiau laiko. Vidutinio dydžio burokėlius gerai nuplaukite ir sudėkite į verdantį vandenį – jie turėtų išvirti per 45 min. Vos išvirus, dėkite burokėlius į ledo ir vandens vonelę, kad sustabdytumėte virimo procesą.

Burokėlius nulupkite, nupjaukite galiukus ir gerai nusausinkite. Tuomet sutarkuokite ir sudėkite į šaldymo maišelius, iš jų ištraukite orą ir dėkite į šaldymo kamerą.

Jeigu norisi, burokėlius galima šaldyti ne tarkuojant, o pjaustant kubeliais – tuomet prieš šaldymą juos reikėtų sudėti atskirai kepimo skardoje, išklotoje kepimo popieriumi, o burokėlių kubeliams sušalus, juos galime perdėti į šaldymui skirtą maišelį. Tokiu būdu užšaldyti burokėliai nesukibs, kaskart galima naudoti tik tokį kiekį, kokio reikia.

Ką gaminti iš šaldytų tarkuotų cukinijų? Saldžią cukinijų duoną!

Reikės:

  • 3 kiaušinių
  • 225 g augalinio aliejaus
  • 400 g cukraus
  • 400 g šviežių arba šaldytų tarkuotų cukinijų
  • Šaukštelio vanilės
  • Šaukštelio citrinų sulčių
  • 400 g miltų

Šaukštelio kepimo miltelių

Šaukštelio druskos

Pirmiausia įjunkite orkaitę kaisti iki 170 °C ir pasiruoškite kepimo indą – išklokite jį kepimo popieriumi, dar galite ištepti riebalais. Su plakikliu ar virtuviniame kombaine sumaišykite kiaušinius, aliejų ir cukrų. Išplakus sudėkite cukinijų tarkius, vanilę bei citrinų sultis.

Visą masę plakite, esant galimybei, ne rankomis, o plaktuvu – tai dar labiau susmulkins cukinijas. Tuomet atskirame inde sumaišykite sausus ingredientus, o vėliau juos suberkite į cukinijų masę ir lengvai išmaišykite. Pilkite į kepimo formą ir, įdėjus į orkaitę, kepkite apie 60 min.

Šios duonos receptas unikalus tuo, kad cukiniją galima keisti kitomis daržovėmis – burokėliais, morkomis, moliūgais ir kt. Kiekviena daržovė suteiks skirtingą spalvą bei vis kitokį poskonį.

Parengta pagal pranešimą spaudai

 

comment Skaitytojų komentarai (0)

Rekomenduojamas video turinys


Taip pat skaitykite