Angle down Atgal

Aliejus maisto gaminimui: koks ir kam tinka?

Aliejus naudojamas ne tik kepimui, bet taip pat ir salotų ruošimui, padažų gamybai, ir t.t. Vienos ar kitos rūšies aliejaus turbūt rasime kiekvienoje virtuvėje, tačiau svarbu žinoti, koks aliejus labiausiai tinka kepimui, kurį jų geriau naudoti salotų gardinimui ar kitokio maisto ruošimui: tai padės išlaikyti aliejaus savybes, ir, žinoma, pagerins patiekalų skonį. Taigi, koks aliejus labiausiai tinka tam tikrų valgių ruošimui?

Saulėgrąžų aliejus

Saulėgrąžų aliejus yra pats populiariausias. Šis aliejus pasižymi nestipriu aromatu, išlaiko aukštą terminio apdorojimo temperatūrą, todėl gali būti naudojamas kepimui ir gruzdinimui. Saulėgrąžų aliejus yra laikomas universaliu: jis gali būti naudojamas ne tik karštų patiekalų gamybai, bet taip pat ir šaltų užkandžių (pavyzdžiui, salotų ar užtepėlių) ruošimui. Vis dėlto, kepimui labiausiai tinka rafinuotas saulėgrąžų aliejus, o šaltų užkandžių ruošimui – nerafinuotas šalto spaudimo aliejus, nes jame yra išlikę daugiau maistingųjų medžiagų.

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – taip pat labai populiarus, o jo rūšių pasirinkimas tikrai nėra siauras. Geriausiu pasirinkimu gali būti pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, nes tokiu atveju bus išlaikytos naudingosios šio aliejaus savybės. Kokybiškas alyvuogių aliejus yra kiek kartokas, tačiau leidžiantis gomuriu juntamas šio aliejaus švelnus kutenimas. Nors kartais šis aliejus yra naudojamas kepimui, tačiau svarbu žinoti, kad alyvuogių aliejus nėra atsparus karščiui (t.y., ima greitai degti). Alyvuogių aliejų geriausia naudoti salotų, užtepėlių ar kitų šaltų užkandžių gamybai (šiuo aliejumi taip pat galima apšlakstyti jau paruoštus karštus patiekalus).

Rapsų aliejus

Rapsų aliejus įprastai yra atpažįstamas pagal jo ryškią spalvą. Toks aliejus virtuvėje yra naudojamas ganėtinai dažnai, o jo populiarumą lemia ne tik nedidelė aliejaus kaina, bet taip pat ir naudingosios savybės. Rapsų aliejuje gausu Omega riebalų rūgščių, kurių žmogaus organizmas negali pasigaminti pats. Rapsų aliejus puikiai tinka kepimui ir gruzdinimui, nes yra atsparus karščiui ir pasižymi neutraliu aromatu.

Moliūgų sėklų aliejus

Moliūgų sėklų aliejus pasižymi sodriai žalia spalva ir saldoku, riešutus primenančiu skoniu. Nors moliūgų sėklų aliejus visiškai netinka kepimui, tačiau jis gali būti pritaikomas gardinant salotas, šviežios ar skrudintos duonos riekeles, ir t.t. Moliūgų sėklų aliejus pasižymi savitu skoniu ir aromatu, todėl jis suteiks patiekalams subtilumo.

Graikinių riešutų aliejus

Graikinių riešutų aliejus pasižymi tamsiai ruda spalva ir gana stipriu riešutų skoniu bei aromatu. Graikinių riešutų aliejus nėra tinkamas kepimui, tačiau jis yra tiesiog idealus pasirinkimas gardinant salotas su mėlynuoju pelėsiniu sūriu.

Sezamo sėklų aliejus

Sezamo sėklų aliejus gali būti ruošiamas iš skrudintų arba neskrudintų sėklų (skrudintų sėklų aliejus pasižymi tamsia spalva, o neskrudintų – šviesia). Sezamo sėklų aliejus dažniausiai naudojamas makaronų, salotų ar karštų daržovių patiekalų gardinimui (šis aliejus netinka kepimui).

Kanapių sėklų aliejus

Kanapių sėklų aliejus yra vertinamas dėl sudėtyje esančių Omega 3 ir Omega 6 riebalų rūgščių. Toks aliejus puikiai tinka sriubų, salotų, padažų gamybai, tačiau jis nėra tinkamas kepimui. Kanapių sėklų aliejus neretai yra naudojamas ir kaip maisto papildas – pakanka išgerti vos po vieną arbatinį šaukštelį per dieną.

Linų sėmenų aliejus

Linų sėmenų aliejus – puikus Omega 3 riebalų rūgščių šaltinis. Šis aliejus puikiai tinka šaltų patiekalų (salotų, užtepėlių ar kitų užkandžių gamybai) bei karštų patiekalų (košių, sriubų, ir t.t.) gardinimui. Taip pat šį aliejų galima naudoti ir kaip maisto papildą – užteks vos vieno arbatinio šaukštelio per dieną. Svarbu žinoti, kad linų sėmenų aliejus visiškai netinka kepimui.

Avokadų aliejus

Avokadų aliejus gali būti naudojamas ir kepimui, ir šaltų užkandžių gamybai. Šis aliejus salotoms gali suteikti ypatingą prieskonį, taip pat jis gali būti naudojamas gardinant jūros gėrybių patiekalus, ruošiant užtepėles ar tiesiog skaninant duonos riekeles.

Kokosų aliejus

Kokosų aliejus pasižymi savitu skoniu ir aromatu, tad jus gali praturtinti įvairių patiekalų skonines savybes. Kokosų aliejus yra tinkamas kepimui, troškinių gamybai, salotų ruošimui, ir kt.

Aguonų aliejus

Aguonų aliejus puikiai tinka gaminant įvairius patiekalus: jis gali būti naudojamas skaninant salotas, padažus, sriubas, puikiai dera su duona ar pyragu. Aguonų aliejus yra vertinamas dėl sudėtyje esančių Omega 6 riebalų rūgščių, tad šis aliejus gali būti naudojamas ir kaip maisto papildas.

Rafinuotas ar nerafinuotas aliejus?

Kokios rūšies aliejų bepasirinktumėte, jis gali būti dviejų pagrindinių tipų: rafinuotas arba nerafinuotas. Rafinuotas aliejus yra chemiškai apdorotas, todėl jis tampa skaidresnės spalvos, tačiau praranda dalį natūralaus aliejaus kvapo. Vis dėlto, rafinuotas aliejus išlaiko beveik visas naudingąsias aliejaus savybes, o jo galiojimo trukmė tampa ilgesnė. Rafinuoti aliejai yra universalūs – jie gali būti naudojami kepimui, padažų ar marinatų ruošimui, bulvyčių gruzdinimui, ir t.t. Nerafinuotas aliejus nesunkiai atskiriamas pagal susidariusias nuosėdas – kaip jau minėta anksčiau, chemiškai apdorotam aliejui tai nėra būdinga. Nerafinuotas aliejus įprastai būna tamsesnės spalvos, pasižymi sodriu skoniu ir aromatu. Nors toks aliejus pasižymi puikiomis maistinėmis savybėmis, tačiau svarbu žinoti, kad jis nėra tinkamas kepimui – įprastai toks aliejus naudojamas salotų bei užkandžių ruošimui.

Patarimų pasaulis

comment Skaitytojų komentarai (0)

Taip pat skaitykite